Kultura

Jasna poruka

Žbanić: Organizirana kriminalna grupacija godinama pljačkala autore

19/05/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL (Arhiv)

Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtjevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji

Bh. redateljica Jasmila Žbanić oglasila se povodom pres-konferencije koju su održale njene kolege o izboru članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

– Organizirana kriminalna grupacija je godinama pljačkala autore, uz pomoć osuđenog(!) kriminalca na čelu Instituta za intelektualno vlasništvo, koji je omogućavao nečasne radnje i nesprovođenje sudskih presuda.

Ovih dana se sprema odluka kojom ista osoba koja radi na štetu autora, treba biti izabrana za člana Vijeća RAK-a. Time se omogućava nova višemilionska pljačka. Zloupotrebe su dokumentovane kroz sudske presude zbog nezakonitih odluka Instituta!

Isti čovjek se postavlja na čelo Filmske fondacije, čime on dobija moć da kontroliše i ucjenjuje filmske autore odlučujući o raspodjeli sredstava za filmske projekte.

Mi, autori koji doprinosimo promociji i boljitku ove države, zahtjevamo da se Antoniju Beusu i Josipu Merdži ne ukaže povjerenje ni za jednu javnu funkciju u ovoj zemlji!

Molim novinare da posvete vrijeme ovom problemu jer ne radi se ovdje samo o filmadžijama nego o zloupotrebi državne i federalne strukture, koja parama autora finansira svoje privatne i stranačke potrebe, napisala je Jasmila Žbanić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.