Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

1. februara

Zemaljski muzej BiH proslavlja 132. rođendan

zemaljski_muzej_30062017

Kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 132 godine

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine obilježit će 1. februara 132. godišnjicu postojanja i djelovanja te značajne kulturne i naučne institucije.

Od kada je odlukom Zemaljske vlade Muzej osnovan kao samostalna državna ustanova 1. februara 1888. godine, Muzej je i zvanično otvorio vrata, razvijao se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Iako se posljednjih godina suočava sa izuzetno velikim izazovima koje pred njega stavlja žalosna politička realnost današnje BiH, kolektiv Zemaljskog muzeja BiH opredijeljen je da održi i unaprijedi tradiciju koju uspješno baštini već 132 godine.

Za tu priliku će posjetioci Zemaljskog muzeja BiH imati priliku da obiđu sobu u kojoj je smještena čuvena Hagada, pogledaju izložbu “Ex libris Bibliothecae Musei Nationalis BiH” koja prikazuje mali dio bogatih fondova muzejske biblioteke, najveće i najstarije naučne i muzejske biblioteke u BiH.

Bit će održana i stručna i naučna predavanja o latenskoj fibuli, ali i značaju herbarske zbirke, rekonstrukciji i razvoju Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja BiH, oklopnoj lameli sa rimskog utvrđenja na Gradini u Biogracima kod Lištice, fenomenu zimovališta male ušare, grčkim slikanim posudama i keramičkoj figurini iz muzejske zbirke.

Za one željne znanja i istraživanja, bit će održano predavanje kako se razotkriva (ne)vidljiva vrsta: Skrivena invazija stranih inficiranih žaba u Bosni i Hercegovini.

Ulaz za posjetioce je besplatan, najavljeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.