Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

“Zemlja apsurda” nova knjiga Mile Stanković: Samo nek’ krene nabolje

14/01/2017

“Zemlja apsurda- Naglasak na glas” naziv je nove knjige novinarke Večernjeg lista Mile Stanković koja je nedavno izašla iz štampe u njenoj vlastitoj nakladi.

Mila Stanković, književnica, kolumnistica i dugogodišnja novinarka Večernjeg lista, izdala je novu knjigu nakon putopisnog romana “Ponosna pustinja”, u kojem je opisala svoje uzbudljivo putovanje Iranom, i zbirke kolumni “Retrovizor”.

Autorica kaže da se u njenoj novoj knjizi mogu naći “odgovori” na apsurde iz njenih davnih Naglasaka, komentara objavljenih početkom milenija u Večernjaku.

– Ovo je prvi dio “Zemlje apsurda, Naglasak na glas”. Vjerujem da će uskoro biti i drugi. Možda je iz moga uvoda ostalo nedorečeno. Stoga komentare, naglaske s komentarima, donosim u ovoj knjizi – ističe autorica Stanković.

Kaže da je BiH, nažalost, ostala zemlja apsurda.

– Sve što mogu reći u ovome uvodu je da se BiH nije ni pomaknula s mjesta ni u kojem smislu te riječi. Zemlja apsurda. Ili nekako drukčije. Samo nek’ krene nabolje – poručuje Stanković.

Pogovor za knjigu napisao je dugogodišnji novinar i medijski urednik, književnik i publicist Ante Gugo, koji je, između ostalog, istaknuo da svojim britkim stilom pisanja, rečenicama koje su kratke i ne ostavljaju mogućnost za velike kompromise oko toga što poručuje, Mila Stanković na vrlo uvjerljiv način predočava kako Bosna i Hercegovina polako umire, a umrijeti ne može, jer netko ima interes od njezinog životarenja, a to nisu njezini građani.

Naglasio je kako je vrijednost ove knjige u tome što je autorica svojim stilom uspjela privući našu pozornost, ali bez dodatnog podizanja društvenih tenzija.

– Tu se prepoznaje kvaliteta ozbiljne komentatorice kojoj je cilj prije svega prepoznati i opisati društveni problem, a tek onda se možda obračunavati s njegovim akterima i uzrocima. Mila Stanković se rijetko u tekstovima obračunava s akterima društvenih zbivanja. Njoj je draže izložiti ih podsmijehu, što je odlika vrhunskih majstora pera – zapaža Gugo.

Mila Stanković rođena je 11. aprila 1963. godine u Širokome Brijegu. Živi u Širokome Brijegu, gdje je završila Gimnaziju. Politologiju je diplomirala u Sarajevu. Novinarka je Večernjega lista BiH, a tokom svoje novinarske karijere radila je u agenciji HABENA, danas FENA, te u Slobodnoj Dalmaciji, brojnim tjednicima i časopisima. Bila je dopisnica Radio FERN-a i BH Radija1, te brojnih drugih lokalnih radio postaja.

Uz pisanje bavi se fotografijom. Izlagala na zajedničkoj izložbi fotografija ‘Skradinska niska bisera’ u Skradinu.

Izdala dvije knjige u vlastitoj nakladi. Putopisni roman ‘Ponosna pustinja’ i zbirku kolumni ‘Retrovizor’.

Komentari