27. SFF

“Žene plaču” zatvorio selekciju Takmičarskog programa – igrani film 27. SFF-a

WOMEN DO CRY

“Žene plaču” je drugi igrani film ovog redateljskog dvojca u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva

U Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala (SFF) u konkurenciju za nagrade uvršten je još jedan film, a riječ je o bugarskom filmu “Žene plaču” Vesele Kazakove i Mine Mileve, čime selekcija ovog programa broji ukupno 10 igranih filmova, javlja Anadolu Agency (AA).

Film “Žene plaču” je svjetsku premijeru imao na nedavno održanom filmskom festivalu u Cannesu. Zbog svoje iznimne kvalitete, film je uvršten u selekciju Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Vesela Kazakova i Mina Mileva stasale su uz Sarajevo Film Festival, razvijajući svoje projekte kroz industrijski segment festivala CineLink, a kasnije i natječući se za nagrade u službenom programu.

“Žene plaču” je drugi igrani film ovog redateljskog dvojca u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva.

Svojim prvim filmom “Mačka u zidu” bile su u konkurenciji za Srce Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala (2019.), a Vesela Kazakova je poznata i po ulozi u filmu “Mila s Marsa” (Zornitsza Sofia) koji je 2004. godine na Sarajevo Film Festivalu osvojio Srce Sarajeva za najbolji film.

Kazakova igra i u novom filmu “Žene plaču”, dok je u glavnoj ulozi sada poznata glumica Maria Bakalova koja je ove godine postala prva bugarska glumica koja je nominirana za nagrade Zlatni Globus, nagradu Izbora kritike, BAFTU te za nagradu Oscar.

Ovim je Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala kompletiran i u konkurenciji za nagrade je 10 igranih filmova po izboru selektorice Elme Tataragić, od kojih je osam debitantskih, a dva filma su drugi igrani film njihovih autora. Osam filmova su režirale žene, a dva muškarci.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 48 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

SFF će ove godine biti održan od 13. do 20. augusta.