Kultura

uspješni i pored pandemije

Zenička biblioteka u novu godinu zakoračila promocijom tri nova izdanja

24/01/2021

Zbog vanrednih okolnosti nije bilo moguće organizirati tradicionalnu manifestaciju "Ljeto u biblioteci“, jer ne posjeduju platformu za online edukaciju i kurseve

Gradska biblioteka Zenica (GBZ) prilagodila se okolnostima te je uspješno okončala i prošlu, pandemijsku godinu u kojoj je, ipak, najvažnije bilo sačuvati zdravlje svojih korisnika i uposlenika, istakao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Haris Abdagić.

Zenička biblioteka uspjela je u takvim okolnostima sačuvati svoje članstvo, pa i dalje imaju više od 4.000 članova, dok ih na Facebook stranici prati oko 7.000 ljubitelja knjige. To je više nego što imaju i članova biblioteke, što ih posebno raduje jer su većinu aktivnosti, od polovine marta, preselili na društvene mreže i realizirali ih online.

– Počeli smo u martu, Poetskim maratonom povodom Svjetskog dana poezije i Dana Zenice, koji je naša tradicionalna aktivnost. Ovog smo ga puta organizirali on-line, kroz video materijale koje su nam poslali ljudi iz Bosne i Hercegovine i regiona. Maraton je efektivno trajao 36 sati, a reprizirali smo ga u narednim mjesecima – ističe Abdagić.

Napominje da su u poetskom maratonu sudjelovali glumci, pjevači i mnoge javne ličnosti, koji su na taj način podržali njihov projekt te predstavljali neku vrstu i “moralne čete” u korona-situaciji. Na taj su način, ističe, motivisali i razveselili ljude da li recitacijom svojih ili tuđih pjesama.

Zbog vanrednih okolnosti nije bilo moguće organizirati tradicionalnu manifestaciju “Ljeto u biblioteci“, jer ne posjeduju platformu za online edukaciju i kurseve.

– Akcenat smo prošle godine stavili na izdavačku djelatnost. Dosta je toga objavljeno. Izdvojio bih pokretanje edicije Lektira kroz naslov ‘Guliverova putovanja’. Sada su u štampi dvije stručne knjige. Jedna ‘Zbornik radova o Vitomiru Lukiću’, a druga je ‘Metodologija Maxa Webera’, magistarski rad našeg sugrađanina Jasenka Karovića. Objavili smo i knjigu Nermina Ormanovića ‘Oneobičavanje proznog tekst’; ‘Tajnovita šuma Zagaj’, priče za djecu Amira Talića… – napominje Abdagić.

Uspjeli su realizirati i Festival muzičkog filma “dokuMfest“, koji je imao i literarne programe u prostorijama Udruženja “Zona muzike”, partnerskog udruženja na projektu. Također, manifestacija “Oktobar, mjesec knjige“, uprkos situaciji bio je najsadržajniji dosada, jer su uspjeli da snime više od 30 intervjua s aktuelnim i eminentnim bh. književnicima.

Povodom 15. januara, Dana biblioteke Zenica i 67. godišnjice, omogućili su učlanjenje pod povoljnijim uslovima, za oko 30 posto nižu cijenu učlanjenja u četiri svoja isturena, zatim centralno odjeljenje i čitaonicu u sklopu Centralnog odjeljenja.

– Godišnjicu smo obilježili i kroz objavu spomenutog izdanja ‘Metodologija Maxa Webera’ Jasenka Karovića, ‘Zbornik radova o Vitomiru Lukiću’, a i ja, kao direktor i pjesnik, konačno sam objavio autorsku knjigu poezije ‘Povjeruj u sebe’, tako da smo s tri nova naslova ušli u 2021. godinu. Tako smo simbolično najavili da bi to mogla biti godina izdavaštva – dodao je Abdagić.

Najavljujući nova izdanja, navodi da je već u pripremi knjiga “Pjesničke slike“, što je neka vrsta antologije zeničkih pjesnika, koju priprema književnik Željko Grahovac, bivši uposlenik GBZ. Novih će naslova biti i u sklopu edicije “Lektira“.

– Nastavit ćemo s nabavkom knjiga, naročito stručne literature. Prošle smo godine nabavili dosta knjiga iz oblasti medicine, jer smo smatrali da je, u ovom momentu, vrlo bitno da nabavimo tu vrstu literature. Obavili smo i konsultacije s Medicinskim fakultetom u Zenici, da vidimo koji naslovi nedostaju u njihovoj biblioteci pa da bi, na neki način, bili korisni i u tom smislu. Da doprinesemo razvoju tog fakulteta i borbi protiv pandemije koronavirusa – podvlači Abdagić.

Napominje da su, na početku pandemije, svoja dva “3D printera“ ustupili Medicinskom fakultetu Zenica kako bi printali vizire za zaštitu medicinskih radnika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.