Bosansko narodno pozorište

Zenički ARS Centar domaćin kvalifikacija za Svjetsko baletno plesno prvenstvo

040320_arscentar (1)

Na kvalifikacionom turniru nastupit će takmičari iz Sarajeva, Bihaća, Mostara, Gornjeg Vakufa i Zenice

Zenički ARS Centar u subotu će na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta (BNP) Zenica biti domaćin Trećih kvalifikacija DWC za Bosnu i Hercegovinu, sa kojeg će pobjednici putovati na Svjetsko baletno plesno prvenstvo u Rimu od 27. juna do 4. jula.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji istakla predsjednica ARS Centra Samira Spahić, Centar je član te svjetske organizacije koja broji 62 zemlje.

– Ovo su kvalifikacije za BiH. Vrlo važno je da je BiH dio te svjetske organizacije i da imamo mogućnost da održimo kvalifikacije te pokažemo koreografski rad naše djece izvan granica BiH – kazala je Spahić, napomenuvši da nije riječ o masovnom takmičenju.

Na kvalifikacionom turniru nastupit će takmičari iz Sarajeva, Bihaća, Mostara, Gornjeg Vakufa i Zenice, a zbog gripe odustali su predstavnici Sjeverne Makedonije i Crne Gore jer na takmičenju mogu nastupiti i predstavnici zemalja regije.

Takmičenje je, zbog pokroviteljstva Gradske uprave Zenica, otvorenog tipa pa je ulaz za posjetioce besplatan. Žiri koji će ocjenjivati nastupe čine Inna Mazurenko iz Ukrajine, Jahhifer Sarver iz SAD-a, Belma Čečo iz BiH te Maja Golubović iz Srbije.

Sarver će održati edukativni master klas klasičnog baleta, a Čečo, koja je koreografinja Narodnog pozorišta Sarajevo, održat će master klas modernog baleta. Na Gala večeri na sceni BNP-a, po ugledu na velike svjetske i evropske teatre, bit će predstavljene najbolje plesne izvedbe BiH.