Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

7. izdanje

Zenički dokuMfest zaključio program festivala

dokumfest22 (1)

U revijalnom tematskom programu, u saradnji s Gradskom bibliotekom Zenica, publika će uživati u ”šokovima, senzacijama i trivijama u muzici”

Zenički festival muzičkih dokumentaraca “dokuMfest” zaključio je program ovogodišnjeg 7. izdanja, u kojem će biti prikazano šest naslova.

Festival otvara LP rock, pobjednik dokuMfesta 2021, u počast autoru Bernardinu Modriću, riječkom filmašu koji je krajem prošle godine preminuo zbog komplikacija uzrokovanih koronavirusom, saopćili su organizatori.

U revijalnom tematskom programu, u saradnji s Gradskom bibliotekom Zenica, publika će uživati u “šokovima, senzacijama i trivijama u muzici”.

Najprije će vidjeti film poznatog zagrebačkog rock kritičara Dubravka Jagatića “Kad muzičari šokiraju”, koji sadrži bizarne priče iz domaće popularne glazbe što su svojevremeno izazivale veliku pažnju javnosti zbog šokantnih sadržaja. U istom tonu je nedavno objavljena knjiga autora Josipa Dujmovića ”1001 najluđi biser svjetskog i ex-Yu rocka”, već veliki hit u Hrvatskoj i Srbiji, koja će biti predstavljena poslije projekcije Jagatićevog filma.

Festivalski program čine naslovi: Viktorija, autorice Mine Petrović (dirljiva priča o mladoj bubnjarici iz Smedereva i njenom senzacionalnom sudjelovanju u Rock kampu za djevojčice na Islandu), Bite of Paradise autorice Magde Mas (o snimanju petog albuma zagrebačke reggae grupe Brain Holydays u studiju Boba Marleyja na Jamajci), Sonnyboy iz Stubičke Slatine autora Alekseja Gottharda Pavlovskog (o zagorskom blues usnoharmonikašu koji je stekao svjetsku reputaciju) i Foxy Heads – rock u doba izgovora Damira Pirića (o sjajnoj sarajevskoj grupi koja tek stvara svoj ugled na regionalnoj muzičkoj sceni).

Prvi put u sedam godina postojanja, dokuMfest će imati i koncertne sadržaje uz projekcije filmova – Sonnyboy će izvesti jam session sa zeničkim rock muzičarima, a Foxy Heads će predstaviti svoje nove pjesme, saopćeno je.