digitalna foto izložba

Zenički muzej promovirao restaurirani Qur'an iz 18. stoljeća Lamije Avdić

avdic_lamija (1)

Ona ističe kako je “konzervacija i restauracija jako složan proces” te da zahtjevaju poznavanje historije, hemije, kao i samog procesa konzervacije i restauracije

Muzej Grada Zenica i Škola fotografije Dijane Muminović, prezentirali su večeras u zeničkom muzej digitalnu foto izložbu restauriranog Qur'ana iz 18. stoljeća u izvedbi zeničke magistrice Lamije Avdić.

Za sada još uvijek nezaposlena autorica Avidić je, nakon okončanog studija na Odsjeku konzervacije i restauracije na Likovnoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, nedavno okončala i postdiplomske studije u prvoj klasi magistara tog fakulteta.

– Bosna i Hercegovina je bogata kulturnom baštinom, međutim naša kulturna baština nije očuvana. Moje kolege i ja ćemo nastojati da mijenjamo svijest građana pa da se više vodi računa o svom tom bogatstvu koje, zapravo, posjedujemo u BiH. Restauracija ovog artefekta bila je tema mog magistarskog rada – napomenula je Avdić.

Ona ističe kako je “konzervacija i restauracija jako složan proces” te da zahtjevaju poznavanje historije, hemije, kao i samog procesa konzervacije i restauracije.

-Dvije sam godine provela na ovom magistarskom radu. Mi smo, definitivno, produžili životni vijek ovog artefakta i proces starenja je usporen, ali na budućim je generacijama da vode trajnu brigu o artefaktima kako bi se stvarno mogao sačuvati- podvukla je Avdić.

Rukopis restauriranog artefakta, napominje Avdić, nalazi se u biblioteci “Mesudija” u Kaćunima kod Busovače.

-Prvi put, zajedno s Muzejom Grada Zenica, izlažemo ovakvu izložbu jer smo prepoznali vrijednost i bitnost restauracije, zbog očuvanja naših kulturno-historijskih knjiga i dokumenata. Htjeli smo da pokažemo i bitnost fotografija u svim oblastima te kako se ona koristi na razne načine. Živimo u takvom vremenu u kojem se ova izložba može prenijeti na naše društvene medije te da se pokaže kako je Qur'an iz 18. stoljeća izgledao nekada, a kako izgleda danas- kazala je promotorka Muminović.

Ona je napomenula kako je restauratorica Avdić i autorica fotografija koje su predstavljene na izložbi.