Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Ex ponto“

Zenički muzej ugostio izložbu “Iz progonstva, nakon 100 godina…”

121118_exponto1

“Ex ponto” je prvi put, krajem augusta 1918. godine, objavljen u Zagrebu

Muzej grada Zenice večeras je postao prva gostujuća stanica izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“, kojom Zavičajni muzej Travnik obilježava 100 godina od objave prve knjige nobelovca Ive Andrića – zbirke poezije u prozi „Ex ponto“, koja je, 9. oktobra ove godine svoje premijerno izdanje imala u sklopu “Andrićevih dana” u Travniku .

“Ex ponto” je prvi put, krajem augusta 1918. godine, objavljen u Zagrebu, a Zavičajni muzej Travnik ove je godine priredio i njeno novo izdanje te prigodnu filatelističku kovertu i specijalni poštanski žig.

– Ova izložba je nastala u gradovima i selima u kojima je nastalo i djelo „Ex ponto“, a to su Maribor, selo Ovčarevo kod Travnika, Zenica, Zagreb i Krapina – istakao je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća „Ivo Andrić“, koji djeluje u sklopu Zavičajnog muzeja Travnik.

On dodaje kako je kreativni tim travničkog muzeja, od aprila do jula ove godine, obišao sve pomenute lokalitete te uradio foto i video session, koje su, uz njega, kao organizatora izložbe, još priredili glumac Matej Baškarad i fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip.

– Ova izložba, prije svega, želi da pokaže duhovni obzor u kojem nastaje Andrićevo prvo književno djelo. U manjoj mjeri to je pokušaj i rekonstrukcije prilika i ambijenta u kojima Andrić, prije 100 godina, ispisuje svoju poeziju u prozi – kaže Škrgo, koji napominje kako je izložba zamišljena da putuje i bude predstavljena u svim mjestima u kojima je i nastajao „Ex ponto“.

Direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević istakao je kako je i ova izložba primjer dobre saradnje dva muzeja te je napomenuo kako se njom, na veoma poseban način, obilježava i 100. godišnjica okončanje Prvog svjetskog rata.

– „Ex ponto“ govori o čovjeku i umjetniku Andriću koji je izabrao i progonstvo i zatočeništvo, umjesto da učestvuje u tom velikom krvoproliću. Govori o mnogima poput njega, koji nisu htjeli uzeti pušku u ruke i ubijati druge – kazao je Jašarević.

Izložba će u februaru naredne godine gostovati u Mariboru, a dogovara se i gostovanje u Zagrebu i Krapini.