Festivala klapske pjesme

Ženska klapa Orca iz Splita osvojila “Posuški stećak”

klape posusje

Nastupilo je 11 klapa, a Orca je bila najbolja prema odluci stručnog žirija, te je uz “Posuški stećak”, osvojila i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 marak

Klapa Orca iz Splita osvojila je “Posuški stećak” u konkurenciji ženskih klapa na trećoj večeri VI Festivala klapske pisme Posušje 2019. održanoj u nedjelju navečer u toj općini.

Nastupilo je 11 klapa, a Orca je bila najbolja prema odluci stručnog žirija, te je uz “Posuški stećak”, osvojila i novčanu nagradu u iznosu od 1.500 maraka.

Stećak im je uručio općinski načelnik Branko Bago, a članice klape tako su nakon drugog mjesta iz 2017. u svom drugom nastupu u gradu podno Radovnja došle do prve pobjede.

Druga nagrada stručnog žirija, koji je radio u sastavu Joško Ćaleta, Marko Rogošić, Terezija Kusanović i Ivica Kaleb, uz 1.000 maraka pripala je klapi Ankora iz Podstrane, koju im je dodijelila Marija Iličić, zastupnica u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Klapa Luše iz Splita iz Posušja se vraća s pregršt nagrada. Osim što su osvojile treću nagradu stručnog žirija uz 500 maraka, one su po mišljenju publike, koja je i sinoć do posljednjeg mjesta ispunila posuški trg, najbolje otpjevale svoje dvije pjesme.

Da ne bi ostalo samo na ovim nagradama pobrinuo se organizator koji im je uz nagradu “Bure” poklonio i hercegovački pršut. Nagradu za treće mjesto uručio im je Ljubo Begić, predsjednik Skupštine Udruge Festivala klapske pisme Posušje, dok im je statuu bure, autohtoni proizvod izrađen iz tvrdog posuškog kamena rad posuškog kipara Marija Mihalja, u ruke dodijelila Suzana Marić Serdarušić ispred tvrtke KTM Brina kao srebrnog sponzora festivala.

Na festivalu su još nastupile: Uzorita (Sukošan), Mirabela (CZK) (Omiš), Besida (Klis), Skontradura (Dubrovnik), Narenta (Mostar), Mindula (Okrug Donji), Stivanja (Trogir) i Preženca (Zadar).

U revijalnom dijelu festivala nastupio je doajen hrvatske glazbene scene Đani Maršan.

Program su kroz tri večeri festivala vodili Ornela Vištica i Joško Lokas.