Kultura

mlada turska režiserka

Zeynep Dilan Süren za film Velika istanbulska depresija dobitnica Srca Sarajeva

21/08/2020

Vijeće za regionalnu saradnju već četvrtu godinu podržava kategoriju studentskog filma na Sarajevo Film Festivalu

Mlada režiserka Zeynep Dilan Süren iz Turske za film “Velika istanbulska depresija” osvojila je sinoć na ceremoniji 26. Sarajevo Film Festivala (SFF) Srce Sarajeva za najbolji studentski film, nagradu koju Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) podržava od kada je 2017. godine uvedena ta takmičarska kategorija.

– Podrška mladim ljudima je od velike važnosti i Sarajevo Film Festival, kroz različite programe, radi na edukaciji i promociji mladih filmskih radnika. Sretni smo što imamo rediteljice koje su bile u programu Talents Sarajevo, a koji ove godine sa svojim filmovima učestvuju u takmičarskom programu – studentski film. Sarajevo Film Festival ostaje platforma za razvoj i podršku – rekao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Vijeće za regionalnu saradnju već četvrtu godinu podržava kategoriju studentskog filma na Sarajevo Film Festivalu. Ove se godine u toj kategoriji takmičilo 15 odličnih filmova iz regiona i šire, od kojih je deset imalo svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

– Veoma sam ponosna da kroz saradnju sa SFF-om podržavamo mlade filmske autore iz našeg regiona, s obzirom na to da je festival postao ozbiljna platforma filmske industrije koja može pomoći mladim ljudima u njihovom profesionalnom razvoju, što je upravo ono što i Vijeće za regionalnu saradnju radi. Stoga sam jako sretna što je ovogodišnja nagrada za najbolji studentski film pripala mladoj ženi iz jugoistočne Evrope, iz Turske – rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Nagrađeni film “Velika istanbulska depresija” govori o dvije djevojke, Didem and Ayşe, koje ne uspijevaju pronaći posao, čak iako je prošlo dosta vremena otkako su diplomirale. Nikako ne uspijevaju pronaći novac, niti se Didem može koncentrisati na pisanje, niti Ayşe na crtanje. Na rubu metropole, njih dvije su zaglavile među neboderima koji zaklanjaju pogled s njihove terase i oronulih stambenih zgrada, saopćeno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.