Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zgode šegrta Hlapića” na Svjetski dan pozorišta

DetaljIzPredstaveSegrtHlapic_arhiva

Predstava “Zgode šegrta Hlapića”, nastala prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić, u režiji Miroljuba Mijatovića, premijerno će biti izvedena večeras u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica povodom 20. marta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade.

Slogan međunarodne poruke Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade ”Povedimo djecu u pozorište danas!” napisala je rediteljka i dramska pedagoginja iz Južnoafričke Republike Ivet Hardi.

Predstava će biti odigrana i u okviru 22. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2017”, a na sceni će se predstaviti mladi polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene (DOL) – Ismar Spahić, Imran Đidić, Zaim Ibrahimagić, Lamija Salihović, Amir Mrkonjić, Lea Zečević, Nikolina Rosić, Amina Salihović, Sven Zrnić i Toni Pranjić.

Kostimografiju i scenografiju za predstavu potpisuju Ena i Mensur Begičević, a muziku i songove Elvir Škiljo i Abidin Čolaković.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, u okviru aktivnosti DOL i lutkarske scene zeničkog teatra bit će obilježen i radionicama iz oblasti procesne drame “Ne dozvoli da ti se desi!”, te izvedbama predstave “Kamenje” za učenike zeničkih srednjih škola.

Premijera predstave “Zgode šegrta Hlapića” prva je ovosezonska premijerna izvedba u BNP Zenica namijenjena najmlađoj publici. Naredna premijera za djecu, predstava “Bajka o bajci” je u pripremi, a njeno održavanje planirano je za 12. april.