Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SFF

Zidar: Film “Pomirenje” govori o potrebi praštanja

210816pomirenje_markica

Film “Pomirenje” nastao u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova priča je o pokušaju pomirenja dvije porodice nakon što u porodičnoj svađi u planinama Albanije bude ubijena osamnaestogodišnjoj djevojka

U okviru Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala večeras je prikazano ostvarenje “Pomirenje” slovenačke režiserke Marije Zidar koji govori o potrebi praštanja.

Film “Pomirenje” nastao u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova priča je o pokušaju pomirenja dvije porodice nakon što u porodičnoj svađi u planinama Albanije bude ubijena osamnaestogodišnjoj djevojka.

Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsjednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skaldu sa Kanunom, vjekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

Režiserka Marija Zidar u izjavi za Fenu je kazala da je film anatomija konflikta te da je ova tema nešto što je jako relevantno za čitav region jer govori o tome šta se desi ako jedna ili druga strana ne pričaju čak ni isti jezik i ne priznaju šta se desilo, i ako između toga postoji neko ko brine samo za vlastite interese, neko ko se predstavlja kao medijator.

– Film je jako dugo nastajao i bilo ga je kompleksno uraditi u ljudskom smislu priče. Problem je predstavljala i dostupnost protagonista odnosno uspostavljanja nekog odnosa s njima. Dugo je trajao ovaj konflikt, a s druge strane bio je kompleksan i produkcijski – kazala je.

Zidar je napomenula da je na početku filma bila samo mala ekipa, ona i snimatelj s Kosova i da su se ostali priključili tek kad su uspjeli da im pokažu da ova priča nešto vrijedi.

Dodala je da je projekat trajao od 2014. godine, a čak i ranije samo istraživanje.

Zaključila je da je čitava produkcijska i autorska ekipa presretna što je na Sarajevo Film Festivalu jer znaju koliku on historiju ima.