Kultura

peto izdanje

Zijah Sokolović gost na Festivalu “Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici

05/07/2021

Svečano otvaranje Festivala rezervisano je za koncert zeničke grupe "Balkaneros Banditos", koji će početi u 21.00 sat. U tom će terminu biti održane i sve predstave ovogodišnjeg Festivala

Peto izdanje Međunarodnog festivala “Ljetne večeri Studio Tetara 2021” iz Zenice ove će godine, od 13. do 17. jula, biti održano na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda te pod sloganom “Festival za 5”.

Festival će u utorak, 13. jula, u 18.00 sati početi različitim performansima na pet lokacija u Gradu Zenica. Pod nazivom “Voljeni neprijatelj” te u okviru projekta “Putevi heroja”, performanse je podržao Fond za zapadni Balkan – Kreativna Evropa, a u njima će sudjelovati 21 umjetnica i umjetnik iz 13 zemalja.

– Zajedno sa njihovim mentorima, to je 30-ak umjetnika iz 17 različitih država svijeta. Festival otvaramo na ulicama našeg grada, od 18 do 20.30 sati, gdje ćemo na nekoliko lokacija imati umjetničke, teatarske, glumačke performanse. Želja nam je da našu Zenicu, naš grad, taj dan pretvorimo u jednu veliku scenu – najavio je na današnjoj press-konferenciji direktor i osnivač Studio Teatra Nusmir Muharemović.

Bez projekta “Putevi heroja” i bez Kreativne Evrope, zatim Grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, Federalnog ministarstva kulture i sporta te svih sponzora i prijatelja, napomenuo je on, ništa od ovoga ne bi mogli realizirati.

Svečano otvaranje Festivala rezervisano je za koncert zeničke grupe “Balkaneros Banditos”, koji će početi u 21.00 sat. U tom će terminu biti održane i sve predstave ovogodišnjeg Festivala.

– Ove godine imamo jednu predstavu iz Srbije, Pozorište “Slavija” iz Beograda sa predstavom “Krevet za šestoro” (15. juli). To je njihova hit-komedija, za koju su po tri-četri mjeseca rasprodate ulaznice. Imat ćemo i monodramu “Međuigre 0-24” Zijaha Sokolovića (14. juli). To je, sigurno, jedan od naših najboljih, ako ne i najbolji glumac. On je i u Top 5 teatarskih glumaca u Evropi i zaista je velika čast imati ga na Festivalu. To je čovjek koji u “30 dana ima 35 predstava”. Dobiti termin da dođe i prisustvuje čini nas ponosnim i sretnim – ističe Muharemović.

Preostale dvije pozorišne predstave ovogodišnjeg festivala su “Mladi u doba korone” (16. juli), koju je Studio Teatar producirao zajedno s BNP-om Zenica te “Državni lopov”, u produkciji Studio Teatra, kojom će 17. jula i biti zatvoren ovogodišnji Festival.

– Bili smo u dogovorima za jednu predstavu za djecu, koju nažalost ove godine nećemo imati, zato što su nam gosti iz Hrvatske u posljednji čas otkazali, zbog situacije sa koronavirusom. Nekoliko njihovih članova je bilo pozitivno – ističe Muharemović, koji se nada da će iduće godine moći ugostiti i tu predstavu.

Ljetna bašta, napominje on, dozvoljava da se ispoštuju higijensko-epidemiološke mjere, uz prisustvo maksimalno 100 gledalaca. Međutim, ovo je, podsjeća, Festival na kojem nema VIP mjesta jer, kaže, “ne smijemo biti u situaciji da samo jedan posto stanovništva, što svojom što voljom drugih ljudi, konzumira umjetnost i teatar”.

– Moramo napraviti korake prema publici, da budemo pristupačniji, dostupniji širem krugu naših sugrađana. Jer, jedan od glavnih zadataka umjetnosti je da educira publiku. Lijepo je i zabaviti publiku, ali “upirati prstom” u probleme koji nas tište, mijenjati stvari, educirati publiku…svakako je dio priče koju moramo da realizujemo – podvlači Muharemović.

Lider i osnivač zeničke grupe “Balkaneros Banditios” Haris Abdagić istakao je kako za njega nema boljeg načina da obilježi 10. godišnjicu te grupe i 25. godišnjicu svog muzičkog rada, nego da koncertom otvore Peti međunarodni festival “Ljetne večeri Studio Teatra”, jer je čitav njegov “život u miksu teatra, literature i muzike”.

– Ovo je, za mene, zaista veliki praznik. Moja će se velika želja ostvariti 13. jula, kada ću biti u prilici da sa svojim bendom, koji se održao 10 godina, održim koncert. Mislim da je to, samo po sebi, velika stvar – ističe Abdagić.

On podvlači da je zadovoljan što su se održali 10 godina te što će ovog puta imati priliku da prezentira dosadašnji rad benda. Koncert će trajati sat i pol do dva sata.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.