doajen

Zijah Sokolović obilježava 50 godina profesionalnog glumačkog rada

zijah sokolovic

U povodu proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. novembra u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha Sokolovića

Glumac, reditelj i autor Zijah Sokolović obilježit će, nizom programa od 5. do 10. novembra u nekoliko bh. gradova, 50 godina profesionalnog glumačkog rada.

Poseban program slijedi u Sarajevu gdje je sve počelo, u novembru 1968. godine kad je odigrao prvu profesionalnu glumačku ulogu. U okviru proslave jubileja bit će predstave, izložba, te poseban performans u Sarajevu, navodi se u saopćenju Pres službe JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo (CKM).

Obilježavanje počinje programom ‘Lijevo Desno Glumac’, autorskim projektom Zijaha Sokolovića kao predstave, predavanja, team buildinga, radionice.

Prva izvedba predstave ‘Lijevo Desno Glumac’ bit će upriličena u Centru za kulturu u Travniku u ponedjeljak, 5. novembra u 17 sati. Potom u Mostaru (Narodno pozorište) 6. novembra u 20 sati, a u Sarajevu (Sarajevski ratni teatar) 7. novembra u 20 sati.

– Sokolović u tom programu/predstavi duhovito, filozofski, kabaretski (s nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti) uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu, ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”- navodi se.

U povodu proslave 50 godina glumačkog života u četvrtak, 8. novembra u Ateljeu Figure u Sarajevu će biti otvorena izložba plakata pozorišnih predstava Zijaha A. Sokolovića.

U petak u jutarnjim satima uslijedit će Sokolovićev performans – glumačka šetnja ulicama Sarajeva. Od mjesta gdje je sve počelo do mjesta gdje je odigrao profesionalnu ulogu. U večernjim satima u Centru za kulturu u Jelićevoj izvest će monodrame, koje s velikim uspjehom igra više od 20 godina, navodi se.

Iz Centra kulture i mladih najavljuju za petak, 9. novembra kabare ‘CABAres, CABArei’, a za subota ‘Međuigre 0-24’.

Za 50 godina glumačkog života Zijah A. Sokolović je dobio 76 nagrada.