Zijahu Sokoloviću nagrada žirija i publike na Festivalu pučkog teatra

Zijah_Sokolovic

Reditelj i glumac Zijah A. Sokolović sa svojom predstavom “Rođenje – Ko bajagi donijela me roda” osvojio je nagradu žirija i publike na 17. festivalu pučkog teatra koji je svečano zatvoren u Omišlju.

Po ocjeni stručnog žirija, predstava je proglašena za najbolju predstavu u cjelini, a po ocjeni glasova publike za najbolju predstavu festivala. Sokolović je i autor i glumac predstave koja pripada Thearto projektu.

Premijera Sokolovićeve predstave bila je u Beču 1993., u Interkulttheateru, i to je prva predstava The/Arto projekta, “umjetnost u školi, pozorište u razredu”. Igrana je i u Ljubljani (Gašper Tič) i Zagrebu (Dražen Šivak) i višestruko je nagrađivana.

“Želio sam nenametljivo, jednostavno i prisno uspostaviti kontakt, dijalog s publikom, animirati je, zabaviti je glumačkim zanatom, da bi gradili formu predstave. Želio sam, da isključiva i jedina komponenta fluidne veze gledališta i pozornice, bude sam glumac”, kazao je o predstavi Sokolović.

Dodao je kako bi ova neobična forma predstave, uz osmijeh na najprirodniji i najprijatniji način, trebala napraviti mali korak prema umjetnosti.

“Zato je pozorište i izmišljeno i zato glumci i postoje. Radosno istraživanje najtoplije preporučujem onoj polovici čovječanstva koju sačinjavaju roditelji, a u interesu druge polovice čovječanstva, sastavljene od djece”, izjavio je Sokolović.