Živa biblioteka i ove godine na sarajevskom Sajmu knjige

sajam knjige2

Sajam knjige u sarajevskoj Skenderiji i ove godine će obogatiti Živa biblioteka, saopšteno je iz Mediacentra.

Ovaj kreativni koncept borbe protiv stereotipa i predrasuda na prošlogodišnjem Sajmu je predstavljen posjetiocima, a i ove godine će svi koji dođu imati priliku da iznajme jednu od sedam “knjiga”, u stvari čuti životnu priču jedne posebne osobe.

Sam koncept Žive biblioteke detaljnije će biti predstavljen na konferenciji za medije 21. aprila u Bosanskoj kući na Sajmu knjiga, kada će se prisutnima obratiti jedna od “knjiga” – osoba s invaliditetom sa smislom za humor, kao i Slobodanka Dekić iz Koalicije “Jednakost za sve” i direktorica kancelarije za Demokratiju USAID-a u BiH Shanley Pinchotti.

Živa biblioteka bit će otvorena za sve 21., 22. i 23. aprila.

Bit će to prilika da se iznajme knjige Režiserke s hidžabom, Bivšeg ovisnika o heroinu, Osobe s invaliditetom sa smislom za humor, Lezbejke, Posebne mame, Mame blizanaca iz “epruvete” i Roma te na taj način sazna više o njihovom životu i izazovima s kojima su se susretali i još uvijek se susreću.

Živu biblioteku kreirala je 2000. godine grupa danskih aktivista, kao odgovor na nasilje. Baš kao i u stvarnoj biblioteci, posjetilac bira “knjigu” koju želi iznajmiti. Razlika je u tome što su “knjige” u stvari ljudi, a čitanje je razgovor. Na taj način, direktnim kontaktom, borimo se protiv predrasuda i ukorijenjenih stereotipa, stvarajući međusobno razumijevanje i poštovanje kako bismo podjelom iskustava pobijedili diskriminaciju, navodi se u saopćenju Mediacentra.

Živa biblioteka u BiH je projekat koji se realizuje u sklopu Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije “Jednakost za sve” uz podršku USAID-a i Fonda otvoreno društvo.