U 56. godini

Živjela je za umjetnost i planine: Preminula akademska slikarica Amra Kozić

amra kozic privatni album

“Voljela je planine, ljude, kist i slikarsko platno na kojem je iskazivala emocije, snoviđenja, imaginaciju, kolorit pejzaža. Vjerujem da će na boljem svijetu Amra biti okružena posebnom ljepotom”, napisala je Džidić

Voljela je slikarstvo i planine. U tom svijetu osjećala se najbolje, upravo su planine i prevladavale na njenim slikarskim platnima. Tim riječima moguće je opisati akademsku slikaricu i planinarku Amru Kozić, koja je preminula ranije ovog mjeseca u Sarajevu.

Slikarica Mirsada Baljić prisjetila se dugogodišnje saradnje i prijateljstva sa Amrom Kozić, ‘oslovljavale su se sa drugarice moja’, koja je rezultirala sa mnogo lijepih i kvalitetnih izložbi i druženja. Bili su okupljene oko umjetnosti, živjeli su umjetnost.

– Kad takvi ljudi odu u neki bolji svijet, jednostavno stanete i brojite vaše zajedničke korake, zajedničke uspone i padove i druženja, i ne samo sa njom, i sa drugima nama bliskim umjetnicima i prijateljima koji su bili okupljeni oko priče o umjetnosti. Bili smo okupljeni oko umjetnosti, živjeli smo umjetnost. Jedni smo drugima bili podrška. Sad kad Amre više nema, tužni smo. Beskrajna je ta nit koja ljude veže, a kad se prekine mi onda stojimo, čekamo neke nove trenutke, neka nova sjećanja na nama bliske i drage ljude – kazala je za Fenu Baljić.

Rado će Amru pamtiti i njeni prijatelji planinari. Prošla je Amra mnoge značajne vrhove, zabilježila brojne uspone. Uvijek je rado pohodila planine, uživala u njihovim blagodetima.

Kako napisa na društvenim mrežama planinarka Bisera Džidić, sa Amrom se upoznala na planini prije puno godina, družile su se na brojnim izletima. Prilikom, sad već zadnjeg susreta sa njom, rekla joj je da bi voljela opet otići na Mosor – za 1. maj.

– Jer dva puta smo bile zajedno na toj planini iznad Splita. Posljednji put smo zajedno pohodile Mosor, nakon velikog požara. Tada je grupa sarajevskih planinara, krajem novembra 2017. godine, na Mosoru posadila sadnice sarajevskog bora iskazujući tako solidarnost sa ljubiteljima prirode i Splićanima čiji su grad i planina Mosor u ljetnom požaru te godine pretrpjeli ekološku katastrofu. Znam da je voljela Mosor, to je rekla u našem posljednjem susretu. Voljela je planine, ljude, kist i slikarsko platno na kojem je iskazivala emocije, snoviđenja, imaginaciju, kolorit pejzaža. Vjerujem da će na boljem svijetu Amra biti okružena posebnom ljepotom – napisala je na svom FB profilu Džidić.

Od Amre su se oprostile, na društvenim mrežama, brojne kolege i prijatelji. Datum i vrijeme dženaze zasad nije poznato.

Amra Kozić (1967 – 2023.) rođena je u Sarajevu, gdje je živjela i radila. Pohađala je Srednju umjetničku školu u Sarajevu, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer grafika i likovni pedagog. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Učestvovala je na nekoliko skupnih izložbi ULUBiH, održala i niz samostalnih izložbi.