Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Život carice Sisi u bečkom muzeju Madame Tussauds

KatharinaSchiffl

Austrijski muzej voštanih figura Madame Tussauds sinoć je pred mnogobrojnim predstavnicima medija, članovima habsburške porodice i drugim gostima otvorio “Sisi Uncovered Experience” – 5D doživljaj života vječne carice Elizabete koja je u svoje vrijeme važila za najljepšu ženu Evrope.

– Zaviremo u život jedne od najfascinantnijih ličnosti austrijske historije – u skladu sa vremenom, oprezno, ali ujedno i bezobzirno. Pokazujemo zrelu caricu bez kiča, uvrštenu u historijske činjenice – izjavila je direktorica muzeja Arabella Kruschinski povodom najveće instalacije postavljene od otvorenja muzeja.

Koncept potiče od internacionalnih stručnjaka “Adventourous Creative Agency Theme 3” iz Engleske. Miris, muzika, zvukovi, govor, okus i haptički dojam su interaktivno sastavljeni.

Od 100 različitih mirisa izabrano je sedam koji su se u to vrijeme mogli osjetiti. Najneugodniji od njih je bio miris bečkih ulica. Posjetioci mogu čak osjetiti i miris poznate maske za lice od sirovog telećeg mesa koju je carica koristila.

Ugrađena su čak 44 ogledala, a pod je sastavljen po uzoru na original. Na ulazu u “Sisi Uncovered Experience” postavljene su voštane figure Sisi i Franza Josepha, kao i stolice, ogledala i prazni kavezi koji simboliziraju status miljenice javnosti, ali i njenu usamljenosti i težnju za slobodom, saopćeno je iz EUROCOMM-PR, Ured Grada Beča u Sarajevu.