Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Značajni umjetnički rezultati u ovoj godini BNP-a Zenica

UspjesnaSezonaBNPZenica_arhiva

Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ovu kalendarsku godinu završava sa značajnim umjetničkim rezultatima, koji su postignuti uz osam premijernih predstava što im donosi status bh. glumišta s najviše premijernih izvedbi i domaćih tekstova izvedenih na teatarskoj sceni u BiH.

Za ove napore nagrađeni su sa čak devetnaest nagrada, od čega je devet za predstavu ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, šest za predstavu ”Drang nach Westen (Prodor na Zapad)” i četiri za predstavu ”Sveto S ili Kako je arhivirana predstava sveti Sava”.

– Pored umjetničkih rezultata, zahvaljujući podršci Gradske uprave Zenice, u narednom periodu započinju radovi na dugo očekivanoj rekonstrukciji i obnovi zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u cilju ljepšeg izgleda i funkcionalnijih rješenja koja će zaustaviti dalju devastaciju objekta. Prva faza radova podrazumijevat će sanaciju fasade, uz parcijalnu rekonstrukciju oštećenih dijelova ravnog krova, te nekih dijelova enterijera – istaknuo je na konferenciji za medije direktor BNP-a Zenica Hazim Begagić.

Zenički glumci nastupili su na dvadeset i četiri festivala, od kojih se mogu izdvojiti Sterijino pozorje Novi Sad, Marulićevi dani u Splitu, Zlatni lav u Umagu, FIAT u Podgorici, MESS Sarajevo, JoakimInter Fest u Kragujevcu, Gavelline večeri u Zagrebu, te Susreti kazališta/pozorišta BiH u Brčom, gdje je predstava BNP-a ”Drang nach Westen” bila apsolutna pobjednica.

Nakon XV festivala bosanskohercegovačke drame, ove godine je održan i Drugi internacionacionalni festival edukativnog teatra, kojim je u fokus stavljena najmlađa pozorišna publika.

Već sedam godina BNP Zenica je koordinator evropske manifestacije “Noć teatra” za Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je okupljen značajan broj teatara/teatarskih kuća i tom prilikom je upriličena cjelodnevna manifestacija tokom koje su teatri otvorili vrata i upriličili prigodan programski sadržaj.