Kultura

Narodna biblioteka HNK

Zorica Marić: Stari provjereni lijek je knjiga

25/04/2021

Ništa manje nisu čitani ni naslovi: Oscara Wildea, "Sretni princ i druge bajke", Sonje Jurić "Moj brat i ja", Sunčane Škrinjarić "Medin dom" , Marka Twaina," Pustolovine Toma Sawyera" i Sonje Jurić "Biti dijete"

Narodna knjižnica HNŽ, Mostar i u ovim specifičnim okolnostima pandemije nastoji biti na usluzi svojim korisnicima te ni internet ni društvene mreže kao novi oblici informiranja i komunciranja ne mogu pobijediti knjigu u njezinom izvornom obliku jer je ona stari prokušni lijek – izjavila je za Fenu voditeljica Službe za rad s korisnicima Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru Zorica Marić.

-Već drugu godinu uzastopno slušamo i govorimo o virusima, lijekovima i aktivnije brinemo o svom zdravlju. Međutim, osim zdravlja tijela treba brinuti i o zdravlju duha, a zato od davnina, prokušani lijek je knjiga- ustvrdila je voditeljica Marić.

Knjige se, dodaje ona, ističu uglavnom kao riznice znanja, vrlo zanimljivih priča i inspiracije, ali se snaga pisane riječi očituje u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, razvija empatiju, suosjećanje.

Po riječima voditeljice Službe s korisnicima, najaktivnija kategorija čitatelja u Narodnoj knjižnici HNŽ, Mostar su djeca predškolske i školske dobi, zbog višegodišnjeg kontinuiranog besplatnog upisa učenika prvih razreda osnovnih škola HNŽ-a te zbog velikog broja ostvarenih aktivnosti u godini.

Tako su najčitaniji naslovi u ožujku ove godine na dječjem odjelu bili: „Nebeski letači”, Milene Jukić Bandić, “Divlji konj”, Božidara Prosenjaka, “Dječak grli svijet”, Ivice Vanje Rorića „Branka“, Augusta Šenoe, te “Bambi: jedan život u šumi”, Felixa Saltena.

Ništa manje nisu čitani ni naslovi: Oscara Wildea, “Sretni princ i druge bajke”, Sonje Jurić “Moj brat i ja”, Sunčane Škrinjarić “Medin dom” , Marka Twaina,” Pustolovine Toma Sawyera” i Sonje Jurić “Biti dijete”.

Na odjelu za odrasle pak riječ je o naslovima: “Gordana”, Marije Jurić Zagorke, “Stephanie: u slatkom paklu”, Marcela Gobineaua, „Bijeli tigar”, Aravinda Adigae, “Fantom”, Joa Nesboa, “Mladi lavovi”, Irwina Shawa, “Grad lopova”, Davida Benioffa, “Uliks”, Jamesa Joycea “Prosjačka princeza”, Hedwiga Courths-Mahlera i “Varke i čežnje”, P.D Jamesa.

Po godišnjim razdobljima ovisi hoće li se u Knjižnici češće iznajmljivati beletristički ili klasični naslovi

-U ljetnom razdoblju uglavnom se posuđuju beletristički naslovi opuštajućeg tipa ili trenutni bestseleri. Također se u nešto manjem broju posuđuje publicistika i književni klasici, dok tijekom školske i studijske godine učenici posuđuju obvezne lektirne naslove ili stručnu literaturu – kaže voditeljica Marić.

Studenti, veli ona, u predahu od stručnih predavanja i stručne literature posežu i za klasicima književnosti, a kod kategorije čitatelja koji nisu učenici i studenti, češće dominira potražnja za beletrističkim i trenutnim bestselerima.

Inače, Narodna knjižnica HNŽ, Mostar je u posljednjih 7 godina organizirala više od 800 aktivnosti u vlastitoj ili suradničkoj organizacija

Podsjetimo da je u petak, 23. travnja, Narodna knjižnica prigodnom ‘pričaonicom za djecu’ obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Pričaonica pod nazivom “Stavi svoj prstić na lik iz priče i poslušaj priču” održana je na platou ispred Knjižnice, a gošća, pripovjedačica, bila je kreativna knjižničarka Osnovne škole Petra Bakule, Sanja Primorac.

Također, Klub čitatelja-Debatni klub koji djeluje u sklopu knjižnice HNŽ Mostar je povodom Svjetskoga dana knjige, obradio knjigu „Grad lopova“, autora Davida Benioffa.

“Klub čitatelja osmišljen je kao bijeg, kao utjeha. Mjesto gdje smo slobodni govoriti o bilo čemu, postavljati pitanja i tražiti odgovore. Želimo da to bude mjesto u kojem možemo uvijek naići na razumijevanje”, kazali su za sebe u Klubu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.