Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Berin Buturović predstavlja BiH na prvom balu Hora bečkih dječaka

Berin Buturovic 1

Jedan od najpoznatijih horova na svijetu, Hor bečkih dječaka, 16. januara će u evropskoj prijestolnici kulture organizirati svoj prvi bal pod motom „Muzika ne poznaje granice“.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će Berin Buturović, kojeg je umjetnički direktor Hora bečkih dječaka Gerald Wirth lično pozvao da na ovom svečanom događaju predstavi BiH.

Poziv je uslijedio kada je Wirth ostvario saradnju sa Superar muzičkom organizacijom u Srebrenici, koja se bavi obrazovanjem najmlađih.

– Sudeći po onome što sam čuo na njihovom nastupu, mislim da su Berin i njegova ekipa u potpunosti dorasli ovom zadatku. Vjerujem da će predstaviti svoju muzičku tradiciju onako kako to i dolikuje, te da ćemo se svi zajedno sjajno zabaviti – rekao je Wirth.

Pored stranih evergreena, koje posebno za ovu priliku sprema sa svojim bandom, Berin će izvesti i neke tradicionalne kompozicije, kojima će predstaviti i bh. kulturu.

U Beču će ga pratiti članovi benda s kojim inače nastupa, Anes Beglerbegović (bubanj), Sanin Lutvić (bas gitara), Arben Isufi (gitara), Enes Mujić (klavir) i Ismar Porić (saksofon).

– Ovo je veliki izazov za nas, a ujedno i kruna našeg dosadašnjeg rada, truda i zalaganja – izjavio je Buturović.

Bal je organizovan u saradnji Hora bečkih dječaka sa Federalnim ministarstvom za Evropu, integracije i vanjske poslova (BMEIA), a održava se pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Austrije, Heinza Fischera.

Također biće prisutna i mnoga čelna imena sa političke scene Austrije. Pored predsjednika, balu će prisustvovati i Sebastian Kurtz, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, gradonačelnik Beča Michael Häup, te brojni ambasadori, među kojima i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko.

S obzirom na to da ovaj bal organizuje jedna od najvažnijih muzičkih institucija u Evropi, među zvanicama će biti i predsjednik bečke filharmonije Andreas Großbauer, sopranistica Kaiser, te virtuoz lautista Edin Karamazov, saopćili su organizatori.