Bivši marinac otkrio kako preživjeti utapanje

utapanje

Penzionisani pripadnik američke vojne mornarice – Navy SEALa – Clinton Emerson objasnio je kako preživjeti pokušaj utapanja.

Naime, kad su vojnici uhvaćeni na neprijateljskom teritoriju, imaju male šanse za preživljavanje.

Umjesto da im se osigura suđenje, veća je vjerojatnost da će jednostavno “nestati”. Upravo zato vojnici vježbaju kako pobjeći iz različitih opasnih situacija dok imaju neraskidivo vezane ruke i noge, na kopnu, ali i u vodi.

Mogli biste pomisliti da su vezanoj osobi, koja je bačena u otvoreno more kako bi umrla, dani definitivno odbrojani, no postoje načini kako ovi trenirani vojnici mogu produljiti život dovoljno dugo dok ne uspiju doći do kopna.

Kad pričamo o samoočuvanju u vodi, ključna stavka je kontrola disanja. S plućima punim zraka, ljudsko tijelo može plutati, tako da duboko udišite zrak kojeg ćete zatim brzo izdahnuti.

Plutanje u rijekama i jezerima je teže, ali isto tako izvedivo.

Paničarenje, koji može uzrokovati hiperventilaciju, glavni je neprijatelj preživljavanja.

2b2041f4b926dbaa0f68f72b483b9d25

Iako okovi i neugodan položaj tijela mogu biti otežavajuće okolnosti, svaki vojnik će znati zauzeti bolju pozu. Kad je u plitkim vodama, može potonuti i odskočiti nazad kako bi se okrenuo i usmjerio prema obali.

Ako je okrenut glavom prema dolje, bez obzira pluta li na mjestu ili pokušava zamahivati nogama kako bi se domogao obale, vojnik uvijek treba leđa izviti u luk kako bi podigao glavu iznad površine vode.

Ali u nemirnom moru ova mu poza neće biti dovoljna da izbaci glavu u zrak, pa se mora rotirati kako bi duboko udahnuo i zatim nastavio put prema obali, piše Business Insider.