Bosanac koji je ćevap učinio popularnim u Njemačkoj

sarajevo-inn-grunewald6

Bosanski specijaliteti postalu su odavno prepoznatljivi i omiljeni i van granica naše zemlje. Jedan od pravih gastronomskih ambasadora naše tradicionalne kuhinje je i uspješni Bosanac Mirsad Fikić Micky, koji u Berlinu u svom restoranu “Sarajevo Inn Grunewald” nudi naša domaća jela.

Kvalitet koji nudi osim stalnih gostiju iz BiH prepoznali su i brojni Nijemci, Amerikanci koji upravo u ovom eminentnom objektu organizuju proslave i fešte, te, što je vrlo zanimljivo, upravo uz bosansku kuhinju slave i svoje nacionalne praznike.

Tako se nedavno u ovom restoranu slavio 4. juli, Dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, a za proslavu svog 85. rođendana u društvu porodice i prijatelja ovaj restoran odabrao je i veteran Siemensa Leo Morsdorf.

fikic-leo-morsdorf

Fikić i Leo Morsdorf

Zabavu u “Sarajevo Inn Grunewaldu” organizirali su i čelnici Porschea, Stephan Altrichter, direktor Porschea za Švicarsku i Christian Voigtlander iz Porsche Kluba iz Berlina, te jahački klub i višestruka njemačka prvakinja u jahanju Julia Voigtlander.

sarajevo-inn-grunewald-porsche

– Nije važno koliko ćevapa prodamo, već ko ih jede. Izdvojili smo se kvalitetom gastronomske ponude, ali i ugodnim ambijentom, zbog čega se dobar glas o nama daleko čuje, a na preporuku nam dolaze gosti iz cijele Njemačke, Austrije i drugih evropskih zemalja. Tako smo na zabavi Porschea specijalno u našoj kuhinji pravili tortu sa logom njemačkog giganta za proizvodnju sportskih automobila, a torta je pravljena rukama najbolje majstorice za torte Miljane Šarotić Marić iz Mostara. Čest gost nam je prvakinja u jahanju Julia Voigtlander i njene kćerke Pia i Liv, koje su također prvakinje u jahanju u svojim kategorijama. One su oduševljene bh. tradicionalnom kuhinjom, a izrazile su želju da posjete BiH i bolje se upoznaju sa našom kulturom, što uskoro i planiraju da urade, kaže Fikić.