Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski mediji: Na Balkanu od Del Boya i Rodneya nema niko popularniji

article-2177582-0000810000000CB2-602_634x457

Zaboravite Đokovića, Balkan ima drugog nacionalnog heroja, a njegovo ime je Derek Trotter, navodi pritanski “Sunday Express”.

Serija “Mućke” odmah nakon prvog prikazivanja postala je veoma popularna širom Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a fraza “Sljedeće godine u ovo vrijeme bićemo milioneri” postala je omiljena među Balkancima, navodi list na svom sajtu.

“Sunday Express” piše i da su “stanovnici istočne Evrope naučili engleski jezik, provodeći sate uz male ekrane i gledajući svoj omiljen televizijski sitkom”.

– To je kultna serija, i ovdje je veoma popularna, često se i reprizira. Mnoge replike su postale dio svakodnevnog govora. Trotterov trotočkaš se čak nalazi i u privatnom muzeju u Beogradu – rekla je Kate Keefe, žena engleskog ambasadora u Beogradu.

Glumac Nicholas Lyndhurst, koji je glumio Derekovog mlađeg brata Rodneya iskoristio je svoju popularnost i kao ambasador UNICEF-a, u Crnoj Gori je promovisao program hraniteljskih porodica.

Kada je došao u 2013. godine u Crnu Goru nije ni slutio šta će ga dočekati.

On je izjavio da nije imao pojam da je serija toliko popularna u ovom dijelu svijeta.

– Pomislio sam, ako moja faca može da pomogne da se djeca zbrinu, naravno da ću da pomognem koliko mogu – rekao je Lyndhurst.

– Dok sam se šetao, ljudi su mi aplaudirali. Osjećao sam se kao krajica. Tek tada sam skapirao koliko je Rodney popularan – ističe slavni glumac.

Mučenje da zarade koji dinar više u seriji na neki način je pandan životu na Balkanu, pogotovo za vrijeme devedesetih, pa je i to možda razlog velike popularnosti ove serije, navodi list.

U Podgorici je čak izgrađen i kafić koji se zove “Nag's Head”, kao lokalni kafe u koji Del Boy ide u seriji.

“Mućke” je napisao John Sulliven i serija je na televiziji prikazivana čak deset godina.

Epizoda “Time On Our Hands” i dalje drži rekord iz 1996. godine kao najgledanija epizoda nekog sitkoma, sa čak 24 miliona gledalaca.