Magazin

Čeznete za mirisom mora? Iza njega se krije smrdljiva istina

06/07/2015

Ako zatvorite oči i zamislite ljetovanje iz snova, vjerovatno ćete vrlo brzo osjetiti mirise plaže i mora koje svi toliko volimo.

Iako taj miris kod većine budi osećaj prijatnosti, u svom porijeklu nema apsolutno ničeg prijatnog. Naime, on dolazi od spoja sumpora nazvanog dimetil sulfid (tj. DMS), koji je ključni “igrač” u ekosastavu okeana i meteorološkim obrascima.

Naučnici sa instituta Weizmann otkrili su da je posebna vrsta algi iz okeana, onih koje se skupljaju u osunčanom gornjem dijelu mora, odgovorna za proizvodnju aromatične hemikalije.

Dimethyl-sulfide-3D-balls

Iako je ta vrsta algi odavno poznata kao jednoćelijski fitoplankton nazvan Emiliania huxleyi, koji proizvodi “mirisni” spoj, nije bilo poznato kako to radi.

U najnovijem radu objavljenom u časopisu “Science” piše da su naučnici identifikovali enzim almal koji alge koriste kako bi stvorile navedenu hemikaliju, kao i gene koji ga kodiraju.

Isto tako, otkrili su slične gene u drugim okeanskim organizmima, što znači da još mnogi organizmi (u svakom slučaju, više njih nego što se pretpostavljalo) proizvode ovaj sumporni spoj.

Grupa naučnika potvrdila je identifikaciju stavljajući gen proteina u ešerihiju koli, koja sama prirodno ne kreira aromatični sumporni spoj. Tu su dobili očekivanu potvrdu nakon što je i ešerihija koli stvorila smrdljivi DMS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.