Magazin

Čovjek je istrijebio još jednu životinjsku vrstu

21/06/2015

Skoro 80 godina prošlo je otkad je posljednji put viđen posljednji primjerak istočne pume, a vrsta se odnedavno i službeno vodi kao – izumrla.

Nakon četverogodišnjeg perioda razmatranja, USFWS (US Fish and Wildlife Service) idućeg će mjeseca istočnu pumu ukloniti s popisa ugroženih vrsta na kojoj se nalazila posljednje 43 godine.

Ova velika mačka koja je donedavno nastanjivala dijelove Sjeverne Amerike, od Kanade do Južne Karoline, više neće biti pod zaštitom zakona koji inače štiti ugrožene vrste.

Pume, zajedno sa svojim rođacima panterama, bili su najrasprostranjeniji sisavci na zapadnoj hemisferi, ali protjerane su s čak dvije trećine prostora koji su nastanjivale.

U SAD-u još uvijek postoji oko 30 hiljada planinskih lavova, a pantere s Floride također se nalaze na listi ugroženih vrsta i ima ih manje od 100.

Istočna puma posljednji put viđena je 1938., a tada ju je ubio lovac iz Mainea. Prije toga viđena je u New Brunswicku u Kanadi, šest godina ranije.

Za njihovo istrebljenje zaslužni su evropski doseljenici koji su najveći broj puma poubijali ne bi li zaštitile svoje porodice i stoku. Za istrebljenje je dijelom zaslužna deforestacija koja je do ruba istrebljenja dovela i najveću lovinu istočne pume – bjelorepog jelena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.