Magazin

Čovjek koji je rušio Sadamov spomenik: Kad bi se vratio iz mrtvih

07/07/2016

U trenucima pada Sadama Huseina pod naletom američko-britanske ratne mašine, svijet je u aprilu 2003. obišla fotografija Iračanina kako maljem razbija spomenik iračkom diktatoru. Više od 13 godina poslije, Washington post je pronašao Kadhima Sharifa al-Jabourija među milion izbjeglica u Libanonu, onog istog koji je 2003. snimljen kako razbija spomenik.

Samo što danas kaže da ga njegov čin iz tog doba boli, te da ga je zbog toga jako sram. Nije riječ o nikakvoj iznenada probuđenoj ljubavi zbog pokojnog iračkog doživotnog predsjednika, nego o tome da je, kako kaže, nakon Huseinovog pada s vlasti život svake sljedeće godine bio sve gori i gori.

“I tada je bilo korupcije, sukoba, ubijanja, pljački. Bio sam tako sretan kad su ga srušili s vlasti. Ali, Sadam je pao, a na njegovo mjesto došlo je 1000 drugih Sadama”, istresao je dušu pred novinarima čovjek koji bi, kaže, sad više od svega želio da se diktator vrati iz mrtvih na stare pozicije moći. On je, inače, nekad bio Huseinov lični mehaničar motocikala, ali zapravo nema razloga žaliti za njim lično.

U jednom trenutku pao je u Huseinovu nemilost i nakratko završio u zatvoru. Njegov režim pogubio je 15 članova njegove šire rodbine. Ali, od 2003. Irak je zapao u stanje potpune anarhije, stanje za koje su milioni Iračana koji su to iskusili, danas vide kao neusporedivo gore čak i od brutalne diktature Sadama Huseina.

Irak se rascijepio po liniji sektaških sukoba. Na sve strane su stale iskakati terorističke grupe, od kojih je al-Kaida samo jedna od mnogih, da bi na kraju veliki dio zemlje okupirao ISIL, koji je u nedavnom bombaškom napadu na trgovački centar u jednom jedinom trenutku pobio više od 250 ljudi usred svetog mjeseca Ramazana, nekad vremena slavlja, sreće, mira, posta i molitve.

Al-Jabouri, nekad hrvač i dizač utega, kaže i to da za sadašnje stanje svakako krivi i sadašnju iračku vlast. Ipak… “Bush i Blair su lažljivci. Razorili su Irak i srozali nas na nulu, na nivo Srednjeg vijeka, možda i niže od toga. Da sam kriminalac, ubio bih ih vlastitim rukama”, rekao je novinarima. S njim je, osim Washington posta, razgovarao i BBC, što možete pogledati niže.

Komentari