Da li hrišćani i muslimani vjeruju u istog boga?

islam-and-christianity-heads

Na društvenim mrežama prije skoro mjesec dana povela se rasprava o tome da li muslimanii hrišćani veruju u istog boga.

Rasprava je pokrenuta nakon što je profesorka političkih nauka sa jednog privatnog koledža u Ilinoisu, Laricia Hawkins, na svom profilu na Facebooku napisala svoje stavove o ove dvije religije i rekla, između ostalog, da ona smatra da hrišćani i muslimani vjeruju u istog boga.

“Religiozno se solidarišem sa muslimanima zato što su oni, kao i ja, koja sam hrišćanka, narod knjige, a slažem se sa izjavom pape Franje da vjerujemo u istog Boga.”

Hawkinsova je ovom izjavom mislila na govor pape u kom je on rekao da su hrišćani i muslimani “braća i sestre”.

Zbog ove izjave, profesorka Laricia bi mogla da dobije otkaz, a sa koledža na kom radi su rekli da su donijeli odluku da je za sada suspenduju iz teoloških razloga jer je njena izjava narušila vjeru ove ustanove.

“Iako su islam i hrišćanstvo monoteističke vjere, mi smatramo da postoje fundamentalne razlike među njima, uključujući njihov stav o bogu i njegovom odnosu prema čovječanstvu, putu spasa i molitvama”, napisali su čelnici koledža u svojoj zvaničnoj izjavi.

Međutim, zbog svega toga su se oglasili i drugi teolozi, koji pak tvrde da hrišćanstvo i islam imaju slična vjerovanja, uključujući i zajedničko vjerovanje u istog boga.