Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Damir Imamović napisao knjigu o sevdahu

sevdah imamovic23

Prva knjiga muzičara Damira Imamovića po imenu “Sevdah” naći će se 25. jula u svim boljim knjižarama u Bosni i Hercegovini, a radi se o prvoj knjizi o žanru sevdaha iz pera jednog od izvođača ove umjetnosti.

Izdavačka kuća “Vrijeme” iz Zenice ovim nastavlja ediciju posvećenu najvažnijim kulturno-povijesnim fenomenima BiH. Knjigu urednički potpisuju Muamer Spahić i Selvedin Avdić, dok je izuzetan dizajn uobličio Kenan Zekić. Knjiga se uskoro očekuje i na engleskom jeziku.

“Sevdah” je studija o sevdahu, njegovoj historiji, turbulencijama i obratima koji su doveli do onoga što danas zovemo žanrom okupljenim oko pjesama po imenu “sevdalinke”.

Knjiga donosi pregršt iznenađujućih činjenica i priča sa uzbudljivog sevdalijskog puta. Mnoge od njih po prvi put će biti objavljene na ovim stranicama. Ovo je knjiga izvođača kojeg interesira njegov zanat i njegova historija, ali koji gleda u budućnost i traži nove puteve za svoju umjetnost.

Damir Imamović (1978) sarajevski je muzičar, autor i edukator. Koncertira sa nekoliko različitih formacija od 2005. godine u zemlji i inostranstvu. Snimio je šest albuma, o njemu je napravljen dokumentarni film “Sevdah”. Nastupao je na prestižnim svjetskim festivalima i odveo sevdah na neke od najvažnijih svjetskih pozornica. Od 2011. aktivan je kao edukator u okviru programa SevdahLab. O svom viđenju sevdaha govorio je na univerzitetima i kulturnim ustanovama od međunarodnog značaja. Ovo mu je prva knjiga, saopćili su izdavači.