Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan i noć muzeja: Sarajevski muzeji otvaraju vrata svim građanima

20160518_2_16777562_10163567_Web

Povodom Međunarodnog dana i noći muzeja, u subotu 21. maja, 21 muzejska institucija u Kantonu Sarajevo će za sve posjetioce organizovati bogat i raznovrstan program u okviru manifestacije “Muzeji i kulturni krajolici – pejzaži”.

Tokom manifestacije koju organizuje Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u saradnji sa Međunarodnim savjetom muzeja (ICOM), svi muzeji bit će otvoreni od 10 do 24 sata uz pripremljene nove izložbe, radionice za djecu, koncerte, promocije, prikazivanje dokumentarnih filmova, promotivne prodaje i druge sadržaj.

20160518_2_16777562_10163561_Web

I najstarija kulturno-naučna institucija u BiH, Zemaljski muzej BiH, nakon tri godine pauze, učestvuje u obilježavanju Dana i noći muzeja.

“Zemaljski muzej BiH pridružio se manifestaciji. Ove godine smo pripremili više sadržaja, svako odjeljenje je nastojalo privući pažnju. Tokom dana bit će nekoliko radionica za djecu, od malih do srednjoškolaca, zatim ćemo imati izložen original hagade, također, bit će nastup, odnosno mali koncert ansambla Etnoakademik”, rekla je zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Marica Filipović.

Naglasila je kako vjeruje da će najveću pažnju privući izložba fotografija “Magični svijet insekata”, autora kustosa entomologa Dejana Kulijera na kojoj će biti predstavljeni insekti iz cijelog svijeta, uključujući neke od najvećih i najmanjih vrsta na planeti.

Na izložbi će, pored živih primjeraka insekata, biti postavljeni modeli u ljudskom obliku i to bogomoljke, balegara te vilinog konjica.

Uz besplatan ulaz, svi posjetioci će moći učestvovati i u edukativnim radionicama kao što su “Potraga za blagom” i “Arheolog i ja”.

20160518_2_16777562_10163566_Web

Fahira Kalajdžisalihović iz Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo naglasila je kako je Ministarstvo finansijski potpomoglo manifestaciju te svim građanima, u saradnji sa Centrotransom, obezbijedila besplatan prijevoz do Muzeja.

I Spomenički kompleks “Tunel spasa” je, kao jedna od najmlađih muzejskih institucija, također uzela učešće u manifestaciji, naglasila je Dina Memić iz “Tunela spasa”.