Magazin

Deset izgubljenih svjetova za koje mnogi ne znaju

06/07/2015

Mnogi misle kako naš planet nema više tajni, ali čarolija i ljepota Zemlje je upravo u tome da su najneobičnija mjesta teško dostupna, odvojena i skrivena od znatiželjnih pogleda i ljudi koji bi ih svojim djelovanjem mogli uništiti.

Pretpostavlja se da su oni ostaci nekih starih, izgubljenih svjetova koji su nekad postojali na Zemlji.

10. Okrug Mellville, Australija

Smješten na divovskoj kamenitoj ploči na poluotoku Cape York u Queenslandu, ovo nevjerovatno mjesto su biolozi otkrili tek 2013. g. u prašumi. Do njega je moguće doći jedino helikopterom, a domaćin je rijetkim životinjskim vrstama, poput guštera roda Gecko koji imitira oblik lista.

9. Sima Humpboldt, Venezuela

Smješteno na tepuiju, odnosno stijenama sastavljenim od kvarcnog pješčenjaka sa strmim liticama i potpuno ravnim vrhovima na kojima se nalaze šume, ovo je mjesto dom nekih nevjerojatnih životinjskih vrsta. Na nadmorskoj visini od 3500 metara Sima Martel i Sima Humpboldt zapravo su dvije ogromne rupe u tepuiju, otkrivene tek 1961. g. Sima Humpboldt je toliko velika da na svom dnu ima vlastiti ekosustav. U njemu se nalaze endemične vrste biljaka koje čovjek nikad prije nije upoznao. Lokalno stanovništvo to mjesto smatra mističnim, pa čak i zlim te ga izbjegavaju.

8. Greben Istočna Scotia

Ovaj je greben na dubini od 2400 metara ispod razine mora otkriven tek 2012. g. Ima jedinstveni morski bitop koji se prostire na dnu Južnog polarnog oceana. Njega zagrijavaju neobične morske struje zbog čega temperatura doseže do 382 Celzijusa te tamo postoje masovne kolonije nepoznatih vrsta kojima odgovara mračan i topli okoliš. Najčešće je riječ o albino vrstama, poput hobotnica ili pak jastoga koji se služi vlastitim dlakama kako bi uzgojio bakterije koje su mu potrebne da bi detoksicirao otrovnu vodu.

7. Visoravan Highlands, Filipini

Tokom ekspedicije na Filipinima 2007.g, istraživači su pronašli izolirano područje na otoku Palawan. Grupa botaničara je otkrila neobičnu floru koja se nalazi na samom vrhu planina Victoria i Sagpaw. Ona izgleda poput ostataka nekog starog svijeta koji je postojao na Zemlji, a uključuje i brojne egzotične vrste koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, poput biljaka mesožderki toliko velikih da se hrane glodavcima i malim majmunima.

6. Krater Bosavi, Papua Nova Gvineja

Krater dubok jedan kilometar domaćin je ekosustava koji je potpuno izoliran od svijeta -budući da se stožac vulkana urušio tijekom posljednje erupcije koja je bila prije otprilike 200 tisuća godina. Istraživači su ga posjetili u 2009. g. te snimili BBC-ev dokumentarac koji su nazvali “Izgubljena zemlja vulkana”. Otkrili su preko 40 do tada nepoznatih vrsta, poput divovskog štakora dugog 82 cm.

5. Pećina Movilla, Rumunija

Slučajno otkrivena 1986. g nakon kopanja 30 metara u dubinu stijene kako bi se izgradila geotermička električna centrala, pronađena je špilja potpuno odsječena od svijeta barem 5,5 milijuna godina. Znanstvenici koji su došli do dna bili su zapanjeni podzemnim ekosustavom koji opstaje unatoč nedostatku svjetlosti i kisika, već se temelji na hidrogen sulfidu i ugljičnom dioksidu. Preostali oblici života u spilji su se uspjeli prilagoditi na te uvjete te su nakon milijuna godina provedenih u zarobljeništvu mračnog svijeta u svojim mutiranim oblicima uspjeli ugledati svjetlo dana. U tom su procesu postali prozirna endemska stvorenja spilje, oslanjajući se na kemosintezu umjesto fotosintezu.

4. Planina Robaima

Planina koja se nalazi na graničnom području između Venezuele i Brazila. Ta je formacija stara oko dvije milijarde godina. To je područje iznimno nedostupno zbog iznimno strmih i visokih bočnih stijena, što je oduvijek privlačilo avanturiste. Oni koji su se uspjeli popeti pričali su o “otoku u oblacima”, a navodno je to mjesto inspiriralo Arthura Conana Doylea da napiše “Izgubljeni svijet”. Nalazi se na visini od 2800 metara i opisuje se kao zemlja ispala iz noćnih mora, bogata neobičnim vrstama i prekrasnim pejzažima gdje kiši gotovo svaki dan.

3. Brazda Challenger, zapadni Pacifik

Duboka oko 2,550 metara km i u prosjeku široka oko 69 km, ova brazda je poznata po neobičnom ekosustavu i podzemnim strujama koje izbacuju tekući ugljični dioksid. Taj okoliš s ekstremnim uvjetima sadrži neobične oblike života koji su se prilagodili na tlak tisuću puta jači nego onaj na površini mora, poput gigantskih ameba te jednostaničnih organizama koje obično promatramo pod mikroskopom, a tamo imaju veličinu od oko 10 cm. To je mjesto posjećeno svega četiri puta u ljudskoj povijesti te ostaje jedno od najmisterioznijih područja svijeta.

2. Špilja Son Doong, Vijetnam

Otkrivena je 1991.g. pukom slučajnošću – lokalac je pao kroz pukotinu u gustoj džungli Phong Nha-Ke Bang Nacionalnog parka. Inače je to područje lokalno stanovništvo izbjegavalo zbog navodnih glasnih i zastrašujućih zvukova te rike koja dolazi iz špilje. Prvi je put istražena 2009. g. i smatra se jednom od najvećih špilja na svijetu – široka oko 200 metara i visoka oko 150. U njoj su pronađeni ostaci gigantske drevne crkve. Špilja ima vlastitu unutarnju šumu, pa i rijeku koja protječe njom.

1. Jezero Vostok, Antarktika

Jedno od najvećih jezera na svijetu, ono je veličine jezera Ontario ali dvostruko dublje. Odvojeno je od ostatka svijeta ledenim slojem debelim oko četiri kilometra proteklih 15 milijuna godina. Ispod tog nevjerojatnog sloja leda leži nepristupačan “sveti gral” za znanstvenike, što su i potvrdili uzroci doneseni na površinu, a uključuju i nepoznati DNK sastav organizama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.