Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset mitova o mačkama koji apsolutno nisu tačni

orange-cat

Mnogo je mitova o mačkama, recimo da se tjeraju isključivo u februaru ili da slobodno mogu piti mlijeko, ali dobar dio njih jednostavno ne stoji.

Danas znamo da mlijeko nije zdravo za mačke, odnosno da ga mogu piti mlijeko, ali ono bez laktoze.

Ista stvar je i s feburarom. Februar je mit, potpuno netačna tvrdnja.

I još jedna zabluda koju često možemo čuti je da se i mačori tjeraju. Naime, mužjaci se ne ‘tjeraju’, već to isključivo rade ženke. Pod nazivom ‘tjeranje’ misli se na spolni ciklus ženke u kojem je ona spremna za parenje, odnosno potomstvo.

Febraur kao vrijeme tjeranja mačaka ima određenu tačnost ako živite u nekim sjevernim zemljama (Norveška, Švedska, Finska… ) ali u našim klimatskim uvjetima ta tvrdnja nije primjenjiva.

Ciklus kod mačaka ovisi o broju sunčanih dana u godini, odnosno – što je više svjetlosti, mačka će se češće tjerati. Blaga klima i hrana u izobilju ključni su čimbenici za opstanak mladih životinja te se stoga kod nas ciklusi ponavljaju češće.

Mačka nosi dva mjeseca i ako je zanijela u februaru, mačići će svjetlo dana ugledati u aprilu, kada je vrijeme već znatno toplije i sigurnije za opstanak podmlatka.

Nakon poroda ciklus počinje iznova, već 20-ak dana iza toga, te se novi mačići mogu očekivati već u junu, pa u septembru.

https://youtu.be/ipVviA1a0Ok