Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset najbolje ocjenjenih serija po IMDb-u (VIDEO)

20070719_073245_sopranos07_52

Predstavljamo vam TV serije kojima su korisnici popularnog sajta (IMDb) dali najviše ocjene. Koje se vama najviše dopadaju?

10. Sherlock

Dvojac koji igra glavne uloge – Martin Freemen (dr John Watson) i Benedikct Cumberbatch (Sharlock Holmes) – pokazao se kao tako dobar tim da su ovi glumci sarađivali i u nekim kasnijim projektima.

Recimo, znate da je Freeman bio izvrstan Bilbo Bagins u “Hobitu”, a jeste li znali da je Šmaugu glas “pozajmio” upravo fenomenalni Cumberbatch?

Ukoliko još niste gledali ovu seriju, treba da znate da se radnja odvija u današnjem Londonu, da je dinamika između glavnih likova urnebesna i da je – kao da to što se svaka sezona završava tako da ćete pasti sa stolice nije dovoljno – serija prepuna neočekivanih obrta.

9. Rick and Morty

Ova američka animirana serija za odrasle prati avanture naučnika Ricka, koji voli da popije koju kapljicu više i njegovog naivnog unuka Mortyja.

Rick je ekscentričan i ne vidi ništa loše u tome što vodi Mortyja, i kasnije svoju unuku Summer,u druge dimenzije i riskantne avanture koje će vas nasmijati.

8. The Sporanos

Jedna od najboljih televizijskih serija svih vremena na mnogim listama prati život Tonyja Soprana, mafijaša iz New Jerseya koji se bori s brojnim poslovnim i emotivnim izazovima.

Tony je glava mafijaške porodice italijanskog porijekla, a na početku serije doživljava napada panike zbog kojeg gubi svijest.

Zbog toga odlučuje da potraži pomoć psihoterapeuta – dr Jennifer Melfi, a kroz “bosove” razgovore s njom otkrivamo detalje o Tonyjevom djetinjstvu, odrastanju, gangsterskim počecima, porodičnim odnosima…

Ovu legendarnu ulogu odigrao je James Gandolfini, jedan od najtalentovanijih glumaca koji se ikada pojavio na malim ekranima. Ukoliko još niste gledali ovu kultnu seriju, obavezno to uradite uskoro.

7. Cosmos: A Personal Voyage (Kosmos: Lično putovanje/Carl Sagan)

Mini-serija “Cosmos” prvi put je emitovana 1980. godine, a riječ je o projektu od 13 epizoda u kojima nas astronom Carl Sagan vodi na putovanje kroz različite teorije o univerzumu.

https://www.youtube.com/watch?v=Pc1NatQKSP0

Zahvaljujući njemu, otkrili smo štošta o nastanku života na Zemlji, istoriji astronomije, kometama, Marsu, mogućnosti putovanja kroz vrijeme, teoriji relativiteta itd.

“Cosmos” je opisan kao “prelomni trenutak u emitovanju naučnog televizijskog programa”.

6. Cosmos: A Spacetime Odyssey (Kosmos: Odiseja u prostoru i vremenu/Neil de Grasse Tyson)

Ova dokumentarna serija je nastavak mini-serije iz 1980, a istražuje kako smo otkrivali zakone prirode, kakve tajne kriju molekuli, kako svjetlost, vrijeme i gravitacija utiču na našu percepciju univerzuma, koliko je stara Zemlja, fenomen supernova…

https://youtu.be/yhUzYLMU6jM

5. The Wire

Američka TV serija koja se prikazivala od maja 2002. do marta 2008. godine u 60 epizoda za glavnog junaka, zapravo, ima urbani Baltimore, odnosno život koji se u njemu odvija.

Svaka o sezona, a ima ih pet, bavi se različitom temom: trgovinom droge, situacijom u baltimorskom brodogradilištu, birokratijom, obrazovnim sistemom i medijima.

Zanimljivo je da ova serija nije zabilježila primjetan komercijalni uspjeh niti je osvojila neku nagradu poput Emmyja, ali je kritičari smatraju veoma kvalitetnom.

4. Game of Thrones

Šta novo možemo reći o seriji koja osvojila cijeli svijet?

Za one malobrojne koji ne znaju, “Game of Thrones” prati borbu nekoliko plemićkih porodica za Gvozdeni prijesto, odnosno vlast nad Sedam kraljevstava.

Radnja se odvija na imaginarnim kontinentima Vesterosu i Esosu, a postoji nekolio tokova radnje – složićete da prosto ne možemo da odlučimo koji nam se od kojeg više dopada (OK, mogli bismo bez Hodora i Brena).

Svi zaljubljenici u seriju savjetuju da, ukoliko vam se dopala, obavezno pročitate “Pjesmu leda i vatre” Georga R. R. Martina, serijal romana po kojem je pisan scenario.

3. Breaking Bad

Baš kao u slučaju fenomenalne slave koju je doživjela serija “Game of Thrones”, malo je onih koji nisu čuli za avanture profesora hemije Waltera Wighta (kog igra nenadmašivi, fenomenalni, genijalni Bryan Cranston).

Povučeni, pristojni porodični čovjek koji predaje hemiju u srednjoj školi u Albukerkiju, a posle časova radi u perionici automobila, saznaje da ima rak pluća u poodmakloj fazi.

Kako bi ostavio nešto novca porodici odlučuje da iskoristi sve znanje o hemiji i počinje da pravi “kristal met”. Ispostavlja se da se u Albuquerqueju nikada ranije nije pojavila takva droga, a Walter polako počinje da se mjenja…

2. Planet Earth

BBC-ijeva dokumentarna serija “Planeta Zemlja” je najskuplji takav projekat u historiji televizije i prvi koji je sniman u tako visokoj rezoluciji.

Prvi put je emitovana u martu 2006. godine u Velikoj Britaniji, a od tada do juna 2007. godine je prikazana u još 130 zemalja! Jedanaest epzioda “Planete Zemlje” snimano je čak pet godina.

Svaka od epizoda, koje traju po pedeset minuta, istražuje drugi biom ili stanište na Plavoj planeti: planine, polove, pećine, pustinje, mora, okeane, šume i sl, a završava se desetominutnim prilogom o tome kako je epizoda snimana i s kakvim su se sve izazovima suočili njeni autori.

1. Band of Brothers

Vjerovatno je dovoljno da vam kažemo da su producenti ove mini-serije Tom Hanks (koji je i jedan od scenarista) i Steven Spielberg i odmah ćete donijeti odluku da je pogledate, bez ikakve dalje priče.

Serija “Braća po oružju” nastala je prema istoimenoj knjizi Stephena E. Ambrosea, koju je ovaj pak napisao na osnovu istinite priče o američkoj padobranskoj jedinici i problemima s kojima se ona nosila u Drugom svjetskom ratu. Radnja počinje 1942. godine, obukom pripadnika jedinice u Džordžiji, a nastavlja se ratovanjem na evropskim frontovima.

Što se tiče ekipe ispred ekrana, tu su se našla imena poput Dejla Daja (inače penzionisanog američkog marinca), Michael Fassbendera, Damian Lewisa, Donnieja Wahlberga, Rona Livingstona, Matthewa Settlea, Davida Schwimmera, Toma Hardya i mnogih, mnogih drugih.

Na seriju “Braća po oružju” je potrošeno ukupno 125 miliona dolara i zabilježila je nezapamćen uspjeh.