Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset zanimljivih stvari koje niste znali o Božiću

Christmas_Catalogue_2015_Iberia_bookBgTexture_

Božić tradicionalno, još od 4. stoljeća, slavi se 25. decembra i vjeruje se kako je to dan kada je rođen Isus. Ali to, čini se, uopšte nije tačno.

Također, na Badnjak se kiti božićno drvce, bilo ono umjetno ili pravo, ali vjerovatno se nikada nismo zapitali odakle je taj običaj stigao i ko ga je uopšte započeo.

Jeste li znali da je u jednom periodu tokom Prvog svjetskog rata između dviju suprotstavljenih strana došlo do primirja upravo zbog Božića?

Ovo je samo jedna od ukupno deset zanimljivih i možda manje poznatih činjenica o Božiću.

1. U Bibliji se nigdje ne spominje da je Isus rođen 25. decembra – na dan kada tradicionalno slavimo Božić

Iako se Božić slavi 25. decembra i iako se vjeruje kako je Isus rođen upravo na taj dan, nigdje se u Bibliji ne spominje ta informacija.

Većina istoričara ustvari vjeruje da je Isus rođen u proljeće, a 25. decembar, koji je kao dan proslave Božića odabran u 4. stoljeću, zapravo je bio dan kada se slavio i stari poganski festival Saturnalije – u čast boga Saturna.

2. Božić je nekada bio zabranjen u SAD-u

S obzirom da se datum proslave Božića podudara sa starim poganskim festivalom, Božić je između 1659. i 1681. godine bio i zakonom zabranjen u Bostonu. Ukoliko su nekoga uhvatili kako ga ipak slavi, bio bi kažnjen.

3. Božićno drvce potiče iz Njemačke, a popularizirali su ga princ Albert i kraljica Viktorija

Vjeruje se kako su Nijemci ti koji su prvi u svoje kuće donijeli božićna drvca, iako su to u početku bile tek grane zimzelenog drveća te su ih kitili kolačima i lampicama.

Tek 1830-ih godina božićno je drvce došlo i u Ameriku, ali je popularno postalo tek nakon što je, poslije 1846. godine, stiglo u Englesku. Tamo ga je donio princ Albert, nakon što se oženio engleskom kraljicom Viktorijom, a slika njih dvoje ispred božićnog drvca ubrzo je pokrenula novi trend te su ljudi masovno počeli s kićenjem jelki.

4. Popularno ljubljenje ispod imele počelo je u viktorijansko doba

Iako su još stari Kelti vjerovali kako imela posjeduje magična svojstva – da može izliječiti rane, povećati plodnost, donijeti sreću i otjerati zle duhove, popularno ljubljenje ispod imele započelo je tek u viktorijansko doba.

5. Tokom Prvog svjetskog rata, suparnički su vojnici na Badnjak i Božić sklopili primirje

Tokom petog mjeseca trajanja Prvog svjetskog rata, tačnije na Badnju večer, vojnici su odlučili prekinuti paljbu, uzeti odmor od rata i na bojnom polju zajedno zapjevati božićne pjesme – a to je poznato kao takozvano “Božićno primirje”.

Ujutro su se Nijemci počeli obraćati Englezima i na engleskom jeziku im čestitati Božić, a to je ujedno bio i jedan od posljednjih ovakvih trenutaka mira i prijateljstva zabilježen za vrijeme trajanja rata.

6. Prvo masovno proizvedeno umjetno božićno drvce bilo je izrađeno od četki za WC školjku

Prvo masovno proizvedeno umjetno božićno drvce bilo je izrađeno od četki za WC školjku, iako su umjetna drvca postojala i puno prije toga, ali nisu bila toliko kvalitetna.

bottlebrushtree.preview

Drvce od četki proizvela je kompanija Addis, a četke su, prije sastavljanja drvca, bojili u zeleno. Rezultat je bilo drvce koje je moglo trajati puno duže i koje je moglo držati puno teže i brojnije ukrase.

7. Silent Night ili Tiha noć najviše je puta snimljena božićna pjesma u istoriji

Pjesma Silent Night je od 1978. godine, kada ju je napisao jedan svećenik u Austriji, snimljena u više od 733 različite verzije.

8. Najprodavanija pjesma svih vremena je pjesma White Christmas ili Bijeli Božić

Jedna prekrasna božićna pjesma, tačnije pjesma White Christmas (Bijeli Božić), ima tu čast biti najprodavanijom pjesmom svih vremena.

9. Popularno crveno odijelo Djeda Mraza potječe iz reklame za Coca-Colu iz 1930.

Djed Mraz potječe od Svetog Nikole, a izgled kakvog ima danas i kakvog ga svi poznajemo dobio je 1804. godine. Iako su njegovi kostimi u početku bili plave i zelene boje, njegovo tradicionalno crveno odijelo ustalilo se nakon reklame za Coca-Colu iz 1930. godine.

10. Najuspješniji božićni film svih vremena je “Kako je Grinch ukrao Božić” s Jimom Carreyjem

Najuspješnijim božićnim filmom ikada snimljenim proglašen je film Kako je Grinch ukrao Božić, tačnije verzija toga filma u kojoj glumi popularni Jim Carrey.