Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječije pozorište RS predstavom “Tom Sojer” otvara Scenu za mlade

pozoriste rs (4)

U Dječijem pozorištu Republike Srpske u petak će biti premijerno izvedena predstava “Tom Sojer”, u režiji Juga Radivojevića, poznatog beogradskog reditelja, čime će biti zvanično otvorena i Scena za mlade.

Komad je urađen po motivima knjige “Doživljaji Toma Sojera” Marka Twaina, dramatizaciju je napisala Milica Piletić, Kristina Kovač zadužena je za muziku i aranžman, Jelena Savić za kostimografiju, a Aleksandar Pejaković je asistent reditelja.

pozoriste rs (1)

Predrag Bjelošević, direktor Dječijeg pozorišta RS, rekao je da je otvaranje Scene za mlade izuzetno značajno jer su tinejdžeri zapostavljeni i nema dovoljno ni predstava, ni tekstova, ni dramatizacija koje bi se postavile za ovaj uzrast.

Glavnu ulogu u predstavi “Tom Sojer” dobio je Ivan Petković, kojem je ovo prva uloga u Dječijem pozorištu RS.

“Predstava je specifična jer nema scenografije, ali zato se koriste druga rješenja. Anasmbl je odličan i super smo se slagali”, kazao je Petković.

pozoriste rs (2)

Đurđa Babić, koja glumi Beki Tačer, izjavila je da je radila sa dosta reditelja, ali da joj je naročito zadovoljstvo bilo raditi sa Jugom Radivojevićem, jer je on jedan od rijetkih koji voli glumca.

Radivojević, koji je u Dječijem pozorištu RS radio i prije sedam godina na predstavi “Petar Pan”, kazao je da se u ovom pozorištu osjeća kao svoj na svome. Prema njegovim riječima ovom predstavom obilježava se i 140 godina od kako je Mark Twain napisao ovu knjigu, te deset godina od kako je Milica Piletić dramatizovala tekst, koji je ranije izvođen u dva pozorišta.

“Mladi glumci donijeli su polet, entuzijazam i pomogli da ispričamo priču o odrastanju u maštovitoj sredini u državi Misisipi. To odrastanje je odrastanje koje nudi različitu vrstu iskušenja međutim to je priča u kojoj zaključimao da je detinjstvo najvažnije i najlepše”, kazao je Radivojević i dodao da je osnovna poruka predstave da je biti dijete naljepši period života svakog čovjeka i treba se potruditi da djetinjstvo traje što duže.

pozoriste rs (3)

Predrag Bjelošević je rekao i da se u Dječijem pozorištu od 20. do 28. februara održava revija najljepših predstava, a da će od 1. do 5. marta boraviti u Izmiru u Turskoj.

“Pripala nam je velika čast da na ceremoniji otvaranja velikog međunarodnoj festivala izvedemo predstavu ‘Odisej’ u najelitnijem pozorištu za balet i operu u Izmiru”, kazao je Bjelošević i objasnio da se radi o promotivnom festivalu na kojem će učestvovati preko 40 lutkarskih pozorišta svijeta.