Dolaze dvije najtoplije godine u istoriji čovječanstva?

plaza

Naredne dvije godine mogle bi biti najtoplije ikad zabilježene u istoriji čovječanstva, navodi se u istraživanju Meteorološke službe Velike Britanije.

Stručnjaci upozoravaju da bi klimatske promjene mogle da se dešavaju pod uticajem povećanja emisije gasova i uticaja prirodnih kretanja.

Profesor Univerziteta Reading Rowan Sutton tvrdi da će naredne godine biti među najtoplijim, koje su ikada zabilježene, samo ako bude postojala i velika vulkanska erupcija

Stručnjaci očekuju da će fenomen El Ninjo na Pacifiku uticati na ukupno zagrijevanje u svijetu.

Oni također predviđaju da bi ljeta u Evropi mogla biti hladnija dok se ostatak svijeta zagrijava. Naučnici su potvrdili da je temperatura na Zemlji ove godine na rekordnom nivou, prenosi BBC.

Direktor meteorološkog centra Hadley, profesor Stephen Belcher je rekao da “znamo da prirodne okolnosti svake godine doprinose globalnim temperaturama, ali izuzetno visoke temperature ove godine ukazuju na ljudski uticaj, odnosno povećanu emisiju ugljen dioksida”.

setton

Profesor Rowan Sutton

Postoji vjerovatnoća da će naredna godina imati slične temperature, što pokazuje da klima nastavlja da se mijenja, dodao je on profesor Belcherr.

Profesor Univerziteta Reading Rowan Sutton tvrdi da će naredne godine biti među najtoplijim, koje su ikada zabilježene, samo ako bude postojala i velika vulkanska erupcija.

“Ovo sada nije slučajnost. Mi vidimo posljedice energije koja se stalno gomila u atmosferi zemaljskim okeanima, a prouzrokovana je povećanjem ugljen dioksida”, kazao je Satton.