“Drevna civilizacija iz Bosne pravila je ogromne kamene kugle”

osmanagic-kugla-zavidovici-634×475

Semir Osmanagić, koji tvrdi da je u martu otkrio veliku kamenu kuglu u Bosni i Hercegovini, pokrenuo je veliku debatu u naučnim krugovima: da li ju je stvorila Majka Priroda, ili pak izgubljena civilizacija?

Kugla pronađena u blizini Zavidovića, najveća je u velikoj grupi takvih objekata i djelimično izviruje iz zemlje, kaže Osmanagić koji je povodom ovog otkrića sada razgovarao sa novinarima Huffington Posta.

Kugla ima visok sadržaj gvožđa i teška je više od 30 tona.

“To je možda i najveća kamena kugla na svijetu”, kaže Osmanagić, koji je već počeo da turistički promoviše svoje otkriće, ne čekajući potvrdu od ostatka naučnika.

Ovaj takozvani “bosanski Indiana Jones” posljednjih 15 godina bavi se proučavanjem praistorijskih fenomena i tvrdi da je u Visokom otkrio “Piramidu Sunca”.

“Oni su imali visoku tehnologiju, drugačiju od naše. Znali su i moć geometrijskih oblika, jer je sfera jedan od najmoćnijih oblika zajedno sa piramidom i kupom”, tvrdi Osmanagić za navodnu drevnu civilizaciju koja je naseljavala tlo današnje Bosne i Hercegovine.

Iz naučnih krugova još niko nije podržao njegovo “otkriće”.

“Ima nekih autentičnih nalaza na tom brdu, a čujem da je riječ o ostacima iz bronzanog doba, ili možda rimskim”, kaže Anthony Harding iz Evropske asocijacije arheologa za britanski Telegraph.

“Spekulacije da se ispod nalaze 12.000 godina stare strukture su potpuna fantazija i svako sa osnovnim znanjem iz arheologije je svjestan toga”.

I drugi Osmanagićev “pronalazak”, piramida u Visokom, privlači pažnju svjetskih medija.

[yuzo_related]

Naime, portal gostica.com objavio je listu deset svjetskih spiritualnih centara s najjačom energijom.

Na listi se nalaze redom UNESCO zaštićene lokacije kao što su Maču Pikču u Peruu, Uskršnji otok u Čileu, Stonehenge u Velikoj Britaniji i Berat u Albaniji.

Tu su i piramidalna planina Kilas u Tibetu, Belintas u Bugarskoj, plato Uluru u Australiji, arhipelag Socotra u Indijskom okeanu i Rila jezera u Bugarskoj. Prema ocjeni većeg broja čitalaca portala, među najjačim svjetskim energetskim centrima se nalazi i Bosanska dolina piramida.

Razlozi su izuzetna starost kompleksa piramida u Visokom, podzemni tuneli i prostorije, energetski živa voda i ljekovite komore.