Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugu godinu zaredom u Mostaru otvoren Festival teatra sjena (FOTO)

Festival teatra sjena

Konferencijom “Povijest igranja predstava turskog teatra sjena Karađoz i Hadživat” danas je u Centru za kulturu Mostar otvoren Festival teatra sjena, koji se u gradu na Neretvi drugu godinu zaredom održava u organizaciji Yunus Emre Enstitusu – Turskog kulturnog centra Mostar.

Direktor Turskog kulturnog centra Mostar Yunus Dilber je na svečanom otvaranju ovogodišnjeg festivala iskazao zadovoljstvo zbog velikog interesa za projekte koje provode.

“Trudimo se već dvije godine, od kad smo otvorili svoje urede u Mostaru, da organiziramo što više kulturno-umjetničkih aktivnosti za mostarsku publiku. Prvi u nizu ovih festivala održan je prošle godine u četvrtom mjesecu i tada smo održali ukupno sedam predstava i nakon istraživanja koja smo proveli spoznali smo da je posljednja predstava teatra sjena Karađoz održana u Mostaru 1921. godine”, kazao je Dilber.

Iako se festiva održava tek drugu godinu, s ponosom je naglasio da imaju zavidan broj polaznika na svim radionicama koje se organiziraju u sklopu festivala.

“Kada festival završi, brojat ćemo ukupno 650 polaznika naših radionica i oko 100 odraslih iz Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca, Prozora, Čapljine, odnosno čitavog Hercegovačko-neretvanskog kantona”, pojasnio je Dilber.

Festival je počeo proteklog tjedna, a završit će se naredne subote, 27. veljače i to svečanom izvedbom dvije predstave Teatra sjena Karađoz u Narodnom pozorištu Mostar s početkom u 19 sati.

Od 23. do 27. veljače u Centru za kulturu Mostar na izložbi će biti predstavljeno 139 figura, a moći će se pogledati od 9 do 18 sati.

U sklopu Festivala, koji se održava u razdoblju od 15. do 27. veljače, u Mostaru i Konjicu organizirane su radionice za oko 650 učenika koji uče turski jezik, što i jeste jedan od ciljeva festivala, da poduči učenike, ali i sve ostale ovoj umjetnosti. Također, će biti održano pet radionica tijekom kojih će oko 100 odraslih naučiti izrađivati figure na posebnom materijalu.

Turski umjetnik Suat Veral je govoreći o Teatru sjena naglasio kako je sretan što ima mogućnost djeci i mladima pokazati što je zaista to Teatar sjena Karadžoz.

“Ovo je jedan vid zabave, tradicionalna kultura koja vuče korijene još iz osmanskog perioda. To je jedna od dodirnih točaka naše zajedničke kulture jer je u Mostaru također nekad postojao ovakav teatar”, kazao je Veral, navodeći kako u mnogim dijelovima svijeta postoje teatri sjena. Pojasnio je kako se radi o velikoj vrijednost ove umjetnosti kroz koju se oživljavaju lutke.

“Ono čime se bavimo je priprema lutaka, zatim priprema priča, odnosno tekstova i naravno poslije animiranje i oživljavanje lutaka, a to je ono što je sadržaj predstava. Svaki lik oživljavamo tako što mu dajemo i glas”, pojasnio je Veral koji sa svojim suradnicima često putuje po svjetskim festivalima.

Koriste eksponate lutaka izrađene od kože od kojih su neke visoke i metar i pol, predstave se odigravaju iza zaslona od tri i pol metra, što će publika imati mogućnost vidjeti za vrijeme ovogodišnjeg festivala a polaznici radionica naučiti i izraditi.

Festival se održava u organizaciji Yunus Emre Enstitusu – Turskog kulturnog centra Mostar i Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, uz podršku Ureda za kulturu i turizam Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Turkish Airlines Sarajevo, Turske vojne misije u BiH – LOT kuće Jablanica, Centra za kulturu Mostar, Općine Konjic i Narodnog univerziteta Konjic.