Eutaniziran 41-godišnji medvjed koji je živio kao kućni ljubimac

archie

U američkoj saveznoj državi Ohio, nakon svog posljednjeg omiljenog obroka – slasne krofne ispunjene kremom, eutaniziran je 41-godišnji crni medvjed Archie koji je decenijama živio u domu porodice Gillium.

Archie koji je dugo mjeseci zbog životne dobi bio u lošem zdravstvenom stanju, eutaniziran je uslijed sudskog spora njegovih vlasnika, Jeffreya i Debre Gillium, sa državnim vlastima.

Gilliumi su se mjesecima borili za dozvolu držanja Archia budući da je Ohio pooštrio pravila o držanju opasnih životinja na privatnom posjedu. Braneći svoj stav i svog kućnog ljubimca, vlasnici Archia tvrdili su kako je medvjed star te kao takav nije u mogućnosti pobjeći preko ograde u mjestu Lodi, oko 40 kilometara jugozapadno od Clevelanda.

Gillumsi su medvjeda branili ističući kako se o njemu brinu od 1981. godine od kada nikada nije napravio nijedan incident niti ugrozio bilo koga. Kazali su kako su imali uredne dozvole za njegovo držanje sve dok zakon nije izmijenjen 2013. godine kada je dozvola za držanje medvjeda istekla.

Vlasnici su tvrdili kako nisu adekvatno i na vrijeme obaviješteni o promjenama zakona dok Odjel za poljoprivredu ističe kako životinja ne može dobiti dozvolu budući da vlasnici kasne dvije godine.

U skladu sa odlukom, Archie je eutanizirao tim veterinara nakon obilnog doručka koji je priređen životinji.

“Mogu reći da nikada nijednog dana nisam zažalila što sam se brinula o njemu sa toliko ljubavi”, kazala je Debra.