Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FBI nakon 45 godina zatvorio slučaj najmisterioznije otmice aviona

FBI na kraju nije uspio da riješi najmisteriozniju otmicu aviona u svojoj istoriji, pa je nakon 45 godina bezuspješne istrage zatvorio slučaj poznat kao “D.B. Kuper”.

Slučaj koji je “Vašington post” nagnao da otmičara Kupera uporedi sa “čudovištem iz jezera Loh Nes”, za koje se ne zna da li uopšte postoji, konačno je stavljen u ladicu bez razrješenja.

Za vrijeme višedecenijske istrage, FBI je pregledao sve vjerodostojne tragove, koordinisao više kancelarija za obavljanje pretraživanja, prikupio sve raspoložive dokaze i ispitao sve identifikovane svjedoke.

Dokazi pribavljeni tokom istrage sada će biti sačuvani za “istorijske svrhe” u centrali FBI u Vašingtonu.

Sve se odigralo 24. novembra 1971. godine, kada je čovjek sa /navodnim/ imenom D.B. Kuper gotovinom kupio kartu za let 305 iz Portlanda za Sijetl.

FBI ga opisuje kao “tihog čovjeka u srednjim 40-im godinama koji je nosio poslovno odijelo, crnu kravatu i bijelu košulju”. Nakon što je naručio burbon i sodu, stjuardesi je predao poruku na kojoj je pisalo da ima bombu u aktovki.

slika1-32
Kuper je otvorio aktovku i pokazao stjuardesi “malo žice i štapove crvene boje”, te je zahtijevao da zapiše što joj govori.

Uskoro, ona je odnijela poruku pilotu u kojoj je Kuper zahtijevao četiri padobrana i 200.000 dolara u novčanicama od po 20 dolara.

Nakon slijetanja u Sijetl, Kuper je dopustio da 36 putnika napusti avion u zamjenu za novac i nekoliko padobrana. Tražio je od pilota da ponovo uzleti i krene prema Meksiko Sitiju.

Nešto poslije 20.00 časova, između Sijetla i Rinoa, Kuper je iskočio iz aviona sa novcem u rukama. Nakon toga više nikad nije viđen.

Istražioci FBI vjerovali su da je Kuper iskusan padobranac, moguće sa vojnim iskustvom. Međutim, nakon nekoliko godina zaključili su da to jednostavno nije istina.

Nijedan iskusni padobranac ne bi skočio po noći i kiši sa vjetrom od 32 kilometara na sat, noseći mokasinke i kaput. To bi bilo previše rizično.

Kuper, takođe, nije uočio da je njegov rezervni padobran bio samo za trening i da je bio zašiven, a to je nešto što bi iskusan padobranac provjerio.

Poslije gotovo četiri decenije i nakon mnogo osumnjičenih lica, sve je završilo priznanjem da do danas niko ne zna gdje je završio čovjek koji se predstavio kao D.B. Kuper.

Uprkos nekim “primamljivim” tragovima, poput poluuništenog paketa sa 5.800 dolara u novčanicama od po dvadeset dolara sa serijskim brojevima koji odgovaraju otkupnini, brojni istraživači vjeruju da Kuper nikada nije preživio skok.

-45fa2085ec19d215Kuperov padobran nije se mogao usmjeravati, te je on sletio u divljinu noseći odijelo i cipele u zimsko vrijeme, po noći.

Ako bi postojalo bilo koje mjesto na koje ne biste željeli skočiti, onda bi to bilo ono na koje je Kuper želio da se spusti, tvrde istražioci FBI.

Skočio je u divljinu bez plana, bez odgovarajuće opreme, u takvim vrlo nepovoljnim uslovima. Vjerovatno mu se nikada nije ni otvorio padobran, vjeruju u FBI.

Uprkos mnogobrojim dojavama tokom godina, ništa od podataka nije dovelo do identifikovanja otimičara.

Iznošene su uvjerljive teorije, davane informacije o pojedincima koji se potencijalno podudaraju sa otmičarem, ali ništa nije pomoglo.

Osoba poznata kao “D.B. Kuper” nestala je u noći iskočivši iz putničkog aviona i otišla u legendu. A, možda, i u smrt.

fbi