Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film Ines Tanović osvojio dvije nagrade na Festivalu u Herceg Novom

ines tanovic45

„Naša svakodnevna priča“, autorski film Ines Tanović, na upravo završenom 30. Filmskom festivalu u Herceg Novom osvojio je dvije nove nagrade.

Ovaj put „Naša svakodnevna priča“ dobila je Zlatnu mimozu za najbolji scenarij i za najbolju kameru koju dijeli s još dva filma.

Svoju premijeru film Ines Tanović je imao prošle godine na Sarajevo film festivalu. Za godinu dana „Naša svakodnevna priča„ gostovala je na preko 30 svjetskih festivala i osvojila 11 nagrada.

Ines Tanović u izjavi za Fenu kaže da su za nju nagrade vrlo važne.

-U sredini kao što je BiH gdje se ne cijeni ni kultura ni umjetnost i gdje političari ne žele da se bave ničim drugim osim sobom i osiguranjem vlastite egzistencije kroz držanje cijelog društva u jednom bezizlazju, one (nagrade) drže autore, umjetnike i sportiste s “glavom iznad vode”, da nastavimo da se borimo i ne odustajemo. Toliko je situacija derpesivna, ne samo kad je finansiranje u pitanju, već kad je u pitanju uopće projekcija budućnosti ove zemlje, da svaki podsticaj koji uglavnom dolazi iz vana, probudi onu bosansku tvrdoglavost da se ne odustane i da se nekako iz inata nastavi boriti za svoje osnovno pravo, a to je pravo na rad… Zaista nama filmskim radnicima u BiH jedino preostaje taj inat da ne bi odustali i potpuno prestali raditi. A što je najtužnije, to nikome ne bi nedostajalo od ovih struktura koje odlučuju o našim sudbinama – rekla Ines Tanović.

Da podsjetimo, ekipu filma uz Ines Tanović ko reditelja i autoricu scenarija čine i kamera Erol Zubčević, montaža Redžinald Šimek, oblikovanje zvuka Igor Čamo, kostimografija Sanja Džeba i scenografija Mario Ivezić. Uloge u filmu tumače: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Nina Violić, Goran Bogdan, Vedrana Seksan, Goran Navojec…

Producenti su Alem Babić, Dunja Klemenc i Zdenka Gold, produkcija Dokument Sarajevo (BA), koprodukcija Studio Maj (SI) i Spiritus Movens (HR), potpora Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Slovenski fillmski centar, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Eurimages.