Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Smrt u Sarajevu” bh. kandidat za Oscara

smrt-u-sarajevu

Udruženje filmskih radnika BiH, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, izabralo je film “Smrt u Sararajevu” reditelja Danisa Tanovića za ovogodišnjeg kandidata ispred Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar, koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS.

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio Srebrenog medvjeda za najbolji izgrani film u glavnog konkurenciji ovog prestižnog festivala.

Film je u kinima u BiH distribuiran u maju ove godine, a film je uspješno prikazan na brojnim filmskim festivalima te i na Sarajevo film festivalu.

U ovom filmskom ostvarenju igraju Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Senžana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, a producentica filma je Amra Bakšić Čamo. Montažu potpisuje Redžinald Šimek, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Članovi komisije, koja je ranije potvrđena od strane američke akademije, bili su: Ines Tanović, rediteljica i predsjednica UFRBIH; scenaristica Elma Tataragić, kostimografkinja Lejla Graho, reditelj Pjer Žalica, scenograf Vedran Hrustanović, direktor fotografije Amel Đikoli, reditelj Srđan Vuletić, producent Zoran Galić i montažer Predrag Solomun.

Mogućnost prijave, prema pravilima američke akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. 10. 2015. do 1. 10. 2016. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju a ne više od 40% na engleskom jeziku.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 14 godina kandidira film Američkoj Akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećaju da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film “Ničija zemlja”, Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.