Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmom “Hiljadarka” otvoreni 9. Dani filma u Mostaru (FOTO)

dani filma mostar (15)

Filmom “Hiljadarka” Nenada Đurića večeras su u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače otvoreni 9. Dani filma Mostar, javlja Anadolu Agency.

Deveto izdanje ove manifestacije svečano je proglasio otvorenim predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je ujedno i visoki pokrovitelj ovog filmskog događaja u gradu na Neretvi.

dani filma mostar (8)

Čestitavši organizatorima na devet godina uspješnog rada, Čović je naglasio značaj ove manifestacije kako za Mostar i BiH, tako i za čitavu regiju.

dani filma mostar (9)

Stoga je pozvao sve relevantne institucije da u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos kako bi ova manifestacija iduće godine dobila status filmskog festivala.

dani filma mostar (14)

“Cilj Dana filma od samog početka bio je odgojiti filmsku publiku, te Mostar i Hercegovinu staviti na kulturnu mapu sedme umjetnosti. Iskreno vjerujem da će ova manifestacija već iduće godine biti pravi filmski festivala kakav zaslužuje Mostar”, kazao je direktor Dana filma Mostar Slaven Knezović, tijekom svečanosti otvaranja.

dani filma mostar (13)

Prije same projekcije filma “Hiljadarka”, prikazan je kratkometražni film “Hercegovina” redatelja Zdenka Jurilja i scenariste Ive Čolaka. Ovaj film pokazao je raskoš Hercegovine, koja je, kako Knezović naglašava, plodno tlo za filmsku kinematografiju.

dani filma mostar (11)

U sklopu svečanosti otvaranja, tradicionalno, dodijeljeno je “Stablo ljubavi” – priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti. Ove godine nagrada je otišla u ruke književniku i scenaristu Josipu Mlakiću, koju mu je uručila izvršna direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić. Također, “Stablo ljubavi”, pripalo je i glumcu Milutinu Mimi Karadžiću, koju je u njegovo ime preuzeo producent Almir Šahinović.

dani filma mostar (12)

Nakon svečanosti otvaranja i reprodukcije filma “Hiljadarka”, druženje se nastavlja u hotelu “Mepas” na HT Eronet Partyju uz koncert hrvatske pjevačice Nine Badrić.

dani filma mostar (10)

Deveti Dani filma Mostar trajat će do 2. studenoga 2015. godine u HD herceg Stjepana Kosača, a tijekom petodnevne manifestacije prikazat će se ukupno devet filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.