Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Magazin

Fotografija za pamćenje: Crni policajac pomaže pripadniku Ku Klux Klana

20/07/2015

Mržnja , rasizam i ostali primitivni i sramotni oblici ljudskog ponašanja obilježili su još jedno okupljanje Ku Klux Klana koje se održalo ove subote u Južnoj Karolini. Ali, ironijom sudbine, ovo će okupljanje rasista, na njihovu veliku žalost, ostati zapamćeno po nečemu što nema veze s mržnjom, upravo suprotno.

Stanoviti Rob Godfrey zabilježio je i objavio na Twitteru fantastičnu fotografiju koja vjerovatno na najbolji mogući način oslikava pobjedu humanosti nad apsurdom jednog od najvećih i najpogubnijih defekata našeg društva – rasizmom. Fotografija je uhvatila trenutak u kojem policajac, crnac, pomaže jednom od pristalica Ku Klux Klana.

Policajac se zove Leroy Smith, a uskočio je, zasad neimenovanom, Ku Klux Klanovcu kojem je zbog velike vrućine pozlilo.

Smith je, kako piše Yahoo News, policajac već 25 godina, a trenutno je direktor Odjela za javnu sigurnost Južne Karoline.

Huffington Post izvještava da je na okupljanju bilo oko 2.000 ljudi, a uz Ku Klux Klanovce, ispred Kongresa Južne Karoline okupili su se i članovi pokreta The Black Educators for Justice. KKK je protestirao zbog uklanjanja konfederacijske zastave iz zgrade Kongresa.

Južna Karolina je konfederacijsku zastavu, simbol rasizma i ropstva, ispred zgrade Kongresa trajno uklonila prošli petak, nakon što su zastupnici konačno izglasali tu odluku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.