Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fotografisala beskućnike i među njima pronašla vlastitog oca

diana kim otac

Diana Kim (30), fotografkinja iz Honolulua, ljubav prema fotografiji razvila je uz svog oca, koji je imao foto studio na Mauiju, gdje je i Diana odrasla.

Kad su se njeni roditelji razveli, otac je nestao, a s godinama je Diana izgubila svaki kontakt s njim.

Kao studentica fotografije 2003. godine započela je dugogodišnji projekt fotografisanja beskućnika koji su živjeli oko nje.

O svom je ocu u tom trenutku znala samo ono što joj je baka rekla, a to je da je njegovo mentalno zdravlje narušeno i da niko od članova porodice ne zna gdje se on trenutno nalazi. Deset godina kasnije Diana se našla u Honoluluu, snimajući zaboravljene beskućnike Havaja, kad je otkrila da se među njima nalazi njen otac.

One year ago… #homelessparadise

Fotografiju objavljuje Diana Kim (@homelessparadise)

Za NBC News rekla je da ju je taj trenutak slomio.

“Žena je došla i rekla mi da mu ne smetam. Željela sam se izderati na nju zbog njene nebrige, zbog toga što je tako okrutna i što nije shvatila da je to moj otac. Tada sam shvatila da ljutnja neće promijeniti okolnosti u kojima se nalazimo, pa sam se okrenula prema njoj i rekla: Moram pokušati”, ispričala je Diana.

U narednim godinama pokušala se povezati s ocem i pomoći mu, jer je obolio od shizofrenije, a istovremeno je objektivom svog fotoaparata pratila samo njega.

Nakon srčanog udara koji je doživio u oktobru prošle godine, odlučio je dopustiti svojoj kćeri da se brine o njemu. Danas mu je mnogo bolje i počeo je tražiti posao na pola radnog vremena.

Telling my dad a secret while waiting… #homelessparadise #hope #heal

Videozapis objavljuje Diana Kim (@homelessparadise)

Diana je nedavno na Kickstarteru pokrenula kampanju kojom prikuplja novac za objavljivanje monografije o njenom ponovnom upoznavanju oca pod nazivom “Raj beskućnika”. Dio prikupljenog novca će uložiti u dijeljenje narukvica s brojem zdravstvenog osiguranja svakog beskućnika, kako bi oni imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Moj je cilj, puno prije nego što sam otkrila da je moj otac beskućnik, bio dati im dostojanstvo. Svako od njih ima svoju priču, a ja se nadam da ću dijeljenjem svoje priče pružiti novi pogled na beskućnike. Dok god smo živi, svaki dan je prilika za drugu šansu. Neuspjeh je samo ako odustanete, a on nikad nije odustao. Niti bih ja odustala od njega”, rekla je Diana.