Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Glavni protagonisti filma “Dheepan” u programu “Kafa sa…”

dheepan

Glavni protagonisti filma “Dheepan”, prikazanog sinoć na 21. Sarajevo Film Festivalu, Jesuthasan Antonythasan i Kalieaswari Srinivasan govorili su danas u okviru programa “Kafa sa…” o pripremama za ovaj film i njihovim iskustvima.

Ovaj film francuskog reditelja Jacquesa Audiarda osvojio je Zlatnu palmu, glavnu nagradu na 68. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu.

Audiardov film govori o bivšem vojniku Dheepanu koji bježi iz građanskog rata u Šri Lanki, vodeći sa sobom nepoznatu ženu i djevojčicu u nadi da će kao “porodica” lakše dobiti azil u Evropi.

Nakon dolaska u Pariz, Dheepan radi kao domar da bi izgradio novi život, ali svakodnevno nasilje s kojim se suočava brzo ga primorava da ponovo oživi svoje ratničke instinkte da bi zaštitio osobe za koje se nada da će postati njegova prava porodica.

Ulogu Dheepana tumači Jesuthasan Antonythasan koji je danas okupljenima na festivalskom trgu u Sarajevu ispričao da ovaj film ima veze s njegovim stvarnim životom jer je i on kao tinejdžer bio regrutovan u gerila pokret u Šri Lanki.

Ispričao je da je 1990. godine pobjegao iz Šri Lanke, a tri godine kasnije doputovao u Francusku gdje je danas, 22 godine kasnije, i dalje izbjeglica bez francuskog ili bilo kojeg drugog državljanstva.

Kao i Dheepan morao se snalaziti u početku radeći poslove nacrno, a potom je pronašao svoje zaposlenje naglašavajući da je pišući knjige radio na suočavanju s prošlošću. Napisao je 15 knjiga i sve su objavljene u Indiji.

Glavna glumica u filmu koja tumači ulogu Dheepanove “žene” Kalieaswari Srinivasan kazala je da je o ratu u Šri Lanki znala samo putem medija, ističući da je to umnogome različito od onoga kada živite u zemlji koja je suočena s dugogodišnjim građanskim ratom.

Srinivasan kaže da nije znala da će biti ovako teško raditi na filmu. Audicija za ovo ostvarenje zapravo je bila njena prva audicija za film budući je do sada radila u pozorištu, a posebno je podvukla da se dugo nije mogla osloboditi lika kojeg je tumačila.

Glumci u filmu ispričali su da se do samog kraja nije znalo koje će scene biti u filmu budući da je režiser, kazali su, uvijek slušao i nikada nije naređivao te su zajednički odlučivali i o nekim promjenama u scenariju.

Ocijenili su da im je iskustvo iz Cannesa izuzetno važno, izražavajući zadovoljstvo što su film predstavili na tom prestižnom filmskom festivalu.

Njih dvoje na kraju su upozorili da iako je rat u Šri Lanki, koji je trajao 26 godina, završen zvanično 2009. godine, stanovnici te države i dalje se suočavaju s brojnim problemima.