Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Horor na ulicama Makedonije

horor na ulicama makedonije

Defileom mnogobrojnih maskiranih osoba u Vevčani, maloj općini u jugozapadnom dijelu Makedonije, održan je tradicionalni Vevčanski karneval.

Učesnici karnevala, sa svojim maskama, kroz prizmu humora i satire, žele predstaviti važne događaje u zemlji i svijetu, koji su obilježili prošlu goidinu. Ovogodišnje izdanje Vevčanskog karnevala je otvorio makedonski zamjenik ministra kulture Dragan Nedeljković, koji je istakao da je ovaj karneval veliki makedonski brend.

Na karnevalu se mogu vidjeti različite maske od kojih ponajviše one tradicionalne: dva “vasiličarska” društva iz Gornje i Donje mahale sa zetom, nejvestom, što simbolizira plodnost i nastavak porodice, đavolima, glupi avgust koji simbolizira oslobođenje od zla, kao i mnoge druge maske, koje su učesnici karnevala kreirali, inspirisani političkim i svakodnevnim događajima u toku prošle godine.

Vevčanski karneval, koji datira od nastanka Vevčane, tradicijom od skoro 15 stoljeća, simbolizira dva paralelna svijeta, jedna pripada paganstvu, a drugi kršćanstvu. Manifestacijom se obilježaba kršćanski praznik Sv. Vasilij Veliki ili dolazak nove godine po starom, Julijanskom kalendaru.