Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrabri tornjak zvani Grom prekinuo vučji pir i spriječio pokolj u toru

GK6045_slika_u_clanku

Proljeće je Goranima donijelo – vukove! Tačnije, donijelo ih je naselju Močile smještenom desetak kilometara od Vrbovskog, neposredno uz staru cestu Rijeka – Zagreb, nedaleko od Severina na Kupi. Kuća porodice Mihelić u tom je naselju odmah uz cestu, a tristotinjak metara od kuće lijep je i žicom ograđen prostor za ovce u kojem su se u noći s nedjelje na ponedjeljak »počastili« vukovi izdvojivši tri ovce i jedno janje koje su, nakon što su ih izvukli, ubili i u velikoj mjeri pojeli, piše portal Novi list.

Štaviše, od janjeta je doslovce ostala kost jedne nogice, ovca koja je povučena najdublje u šikaru gotovo je u cijelosti pojedena, a preostale dvije koje su skončale nedaleko ograde također su u velikoj mjeri pojedene.

grom

Prekrasni tornjak Grom nije uspio zaustaviti vukove, ali je, izgleda, spriječio pokolj. Naime, kad vukovi upadnu u tor s nezaštićenim ovcama najčešće ubijaju sve redom te se potom polako »goste«. Ovog puta, vjerojatno zbog Groma, nisu mogli »blagovati« u toru pa su žrtve izvukli i nahranili se vani. Vučji pir, čini se, počeo je oko tri ujutro, govori nam vlasnik Emil Mihelić:

– Oko tri smo čuli našeg psa, tornjaka Groma, kako jako laje. No, budući da on laje svake noći jer toru prilaze medvjedi i vukovi koje inače u posljednje vrijeme sve češće čujemo kako zavijaju, nismo se dizali i mislili smo da će ih kao i do sada Grom odbiti. Nažalost, kad sam ujutro krenuo ka ovcama učinilo mi se da ih ima manje, prebrojio sam ih i odmah vidio da nedostaju tri. Krenuo sam ih tražiti i već desetak metara ispod žice naišao na ostatke janjeta i tragove klanja. Nekoliko metara ispod toga bila je zaklana jedna ovca, drugu sam pronašao preko ceste kraj vrta, a treću dublje u šikari i ona je gotovo cijela bila pojedena. Šteta je tim veća što su sve tri ovce bile bređe i trebale su uskoro ojanjiti svaka po bar dva janjeta, govori Emil Mihelić, dodajući da je o svemu obavijestio sve nadležne.

– Budući da sve radim u skladu sa zakonom i da sam dio ovaca kupio uz poticaje, država će nadoknaditi dio štete, ali to neće biti ni blizu onome što smo do sada uložili i što smo tek trebali dobiti od ove tri ubijene ovce i jednog janjca. Nažalost, lovci su u ovom slučaju nemoćni jer je vuk u Hrvatskoj zaštićena životinja i bez posebne dozvole ne smije ga se ubiti. Nemam ništa protiv zaštite vukova jer je sigurno dobro kad ima i njih jer imaju vrlo važnu ulogu u šumi. Ipak, čini mi se da ih je u posljednje vrijeme više nego što bi ih trebalo biti i da će zato biti sve više ovako neugodnih situacija. Godinama se priča kako u ovom pitomom dijelu Gorskog kotara nema vukova, ali mi koji tu živimo vrlo dobro znamo da se cijeli jedan čopor kreće ovim područjem. Nedavno su ubili jednu divlju svinju čije smo ostatke pronašli, sad su napali moje ovce, a pošto je riječ o pametnim životinjama lako je moguće da će se umjesto traženju hrane u šumi okrenuti ovakvim za njih lakšim načinima prehrane, rekao je Mihelić.