Htio provjeriti koliko ima radnog staža, pa otkrio da je “mrtav”

ali sonmez333

Turčin Ali Sonmez iz Eskisehira htio je samo provjeriti koliko je radnog staža sakupio, a saznao je da je još prije 12 godina “poginuo u nesreći na radu“ i da će prvo morati dokazati da je živ, pa tek onda razmišljati o penziji.

Ističući kako je radio u nekoliko građevinskih firmi, 43-godišnji Sonmez je u razgovoru sa novinarom AA istakao da ga zanimalo koliko je radnog staža do sada sakupio i da se zbog toga obratio nadležnom uredu.

ali sonmez2

“Prošle sedmice sam zatražio da mi se izda šifra za praćenje radnog staža posredstvom e-države na internetu. Frapiran sam kada sam vidio da mi je staž prekinut 1. septembra 2004. godine, a u obrazloženju piše da sam poginuo u nesreći na radu. Ja sam cijeli ovaj period radio, a ustvari mi staž ne ide jer sam u sistemu mrtav“, kazao je Sonmez.

Sonmez se potom obratio nadležnima koji su uzeli njegov slučaj u razmatranje, a uskoro će i na sudu morati svjedočiti u svoju korist kako bi dokazao da je živ.

“Ja sam sada službeno mrtav, a o penziji ću moći razmišljati tek kad dokažem da sam živ“, kazao je Sonmez i dodao da je već postao glavna tema šala njegovih prijatelja koji ga sada zovu “duhom“.